Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «Δεν μπορεί ή δεν θέλει η Συγκυβέρνηση να αποκαλύψει υποθέσεις χρηματισμού πολιτικών;»


Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Μ. Χρυσοβελώνη: «Δεν μπορεί ή δεν θέλει η Συγκυβέρνηση να αποκαλύψει υποθέσεις χρηματισμού πολιτικών;»



Αύριο Πέμπτη αναμένεται η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτή Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μ. Χρυσοβελώνη προς τους Υπουργούς Γ. Στουρνάρα και Α. Ρουπακιώτη με θέμα «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στις 2-10-2012:

Πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια φαινόμενα σε υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ που παραπέμπουν σε συγκάλυψη και εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα. Αναφέρω ενδεικτικά την λίστα των 2000 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ που δόθηκε στο ΥΠΟΙΚ ήδη από το 2010, αλλά σήμερα η τύχη της αγνοείται. Οι υπόνοιες ότι η «εξαφάνιση» των στοιχείων συνδέεται με πολιτικά πρόσωπα και είναι συστηματική ενισχύονται κι από άλλα δυο περιστατικά:

Την αποστολή αιτήματος για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών βουλευτών (που ενδεχομένως υπάρχουν στην Ελβετία) προς την Ένωση Ελβετικών Τραπεζών, η οποία όπως γνωρίζετε δενβοήθησε δηλώνοντας «απολύτως αναρμόδια να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες ελέγχου των μελών της»
Την αποκάλυψη των «New York Times» στις 28-9-12 ότι το ΥΠΟΙΚ ζήτησε και πήρε από τις Βρετανικές Αρχές λίστα Ελλήνων με ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο. Το περίεργο είναι ότι το αίτημα τουΥΠΟΙΚ επικεντρώθηκε σε αγοραπωλησίες ακινήτων από Έλληνες υπηκόους μετά το 2009 αλλά και το γεγονός πως ανάμεσα στα 400 ονόματα ατόμων που εντοπίστηκαν δεν υπάρχει κανέναπολιτικό πρόσωπο παρά μόνον «επιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές και αθλητές» σύμφωνα με τον ΓΓ του ΥΠΟΙΚ κ. Θεοχάρη. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:


Γιατί δεν απευθύνεστε, αφού ισχυρίζεστε ότι επιθυμείτε την διαφάνεια για τα πολιτικά πρόσωπα, στις αρμόδιες εθνικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην ΟμάδαΧρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF) και δεσμεύονται από τις οδηγίες της για την παροχή πληροφόρησης σχετικά με τα λεγόμενα «Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα»; Δεν γνωρίζετε ότι γιατέτοια πρόσωπα στα οποία ανήκουν εξ ορισμού Υπουργοί, Βουλευτές κ.ά. οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να τηρούν ξεχωριστά αρχεία και να παρέχουν πληροφόρηση στιςεποπτεύουσες κρατικές αρχές επιδεικνύοντας μάλιστα «αυξημένη δέουσα επιμέλεια»; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της ΤτΕ και της Αρχής καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στηνυπόθεση; 
Πού βρίσκονται σήμερα οι παραπάνω λίστες; Γιατί ειδικά στη περίπτωση των ακινήτων δεν ζητήσατε από την Βρετανική κυβέρνηση πληροφορίες για αγορές ακινήτων πριν το 2009; Όντως δενυπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα που να αγόρασαν ακίνητα μεγάλης αξίας στο Λονδίνο, παρά μόνο για άλλους ιδιώτες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου