Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗ


04/10/2012 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ,ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ ,κ. ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗ 



Κατόπιν συζητήσεων και συνεργασίας της ΣΤ’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων,Βουλευτή Ν. Σερρών και Κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Π.Ε. Καβάλας, με την Συντονιστική Επιτροπή Π.Ε. Καβάλας, κατατέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στον Υπουργό Οικονομικών με θέμα την επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας πολυμελών οικογενειών με τρία τέκνα Ελλάδος και την δημογραφική γήρανση.

Ακολουθούν τα κείμενα των ερωτήσεων: 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

Αριθ. Πρωτ.: 2376/01.10.2012 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών 

Θέμα: Επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με τρία τέκνα Ελλάδος 

Η Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με τρία τέκνα Ελλάδος σε επιστολή της εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη συνεχή κοροϊδία που βιώνει, η οποία τεκμηριώνεται με την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. 

Είναι γνωστές οι αμέτρητες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις περί των αιτημάτων τους, εκ των οποίων ένα είναι η αύξηση του αφορολόγητου, για να μπορέσει επιτέλους η Ελληνική πολυμελής οικογένεια να σταθεί ξανά στα πόδια της, λύνοντας το πρόβλημα που μαστίζει τη χώρα και ονομάζεται δημογραφικό.

Δυστυχώς όμως, αντί για την τήρηση των υποσχέσεων, ακούγεται για μία ακόμη φορά η μείωση του αφορολόγητου σε μηδενικά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι πολυμελείς οικογένειες να δέχονται το τελειωτικό χτύπημα, του οποίου η προέκταση θα είναι ο αφανισμός του πληθυσμού μέσα στον ίδιο τον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας. 

Είναι φανερό, ότι θα πρέπει να σταματήσουν να χτίζονται γηροκομεία και να κλείνουν σχολεία και να δίνονται πενιχρές συντάξεις, μη επιτρέποντας την είσοδο στην εργασία νέων ανθρώπων αφανίζοντας τον Ελληνικό πληθυσμό. Έστω και την τελευταία στιγμή, πρέπει να σταματήσει ο σφαγιασμός και να δοθεί κίνητρο στα νέα ζευγάρια της χώρας να αποκτήσουν παιδιά, ώστε πραγματικά αυτός ο τόπος να προχωρήσει στην ανάπτυξη με τον πιο προσοδοφόρο και επιθυμητό τρόπο 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του η στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας; 

Αν είναι στις προθέσεις του η πλήρης κατάργηση των κινήτρων, που έχουν θεσπιστεί, ώστε να ενθαρρυνθούν οι νέοι και οι νέες της χώρας να αποκτήσουν τρίτο και τέταρτο παιδί. 

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2012 

Η Ερωτώσα Βουλευτής 

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά 

ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων 

Βουλευτής Ν. Σερρών 


==//==//==//==//==//==//==//==//==//==//==//==//==//==//==


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

Αριθ. Πρωτ.: 2346/01.10.2012 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών 

Θέμα: Δημογραφική γήρανση 

Η δημογραφική γήρανση έχει αρχίσει να αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο , το οποίο παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο στις ανεπτυγμένες οικονομικά και βιομηχανικά χώρες, ενώ έχει ήδη χτυπήσει και τη χώρα μας. Όσον αφορά την Ευρώπη, οι συνταξιούχοι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό και ταχύτατα αυξανόμενο μερίδιο του πληθυσμού της ΕΕ (120 εκατ. ή το 24%), κι αυτό οφείλεται γιατί η γενιά της δημογραφικής έκρηξης αγγίζει μαζικά την ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ το ποσοστό των ατόμων σε κατ’ εξοχήν παραγωγική ηλικία ελαττώνεται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για το θέμα, μέχρι το 2060 το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών θα έχει φτάσει στο 30% του συνολικού πληθυσμού, σε σύγκριση με 16% το οποίο ήταν το 2010. Διάφορες επιστημονικές έρευνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια δείχνουν , ότι το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού άνω των 65 ετών αυξάνεται γρήγορα και σε σταθερό βαθμό. Ο πληθυσμός της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από συνεχή μείωση της φυσιολογικής αύξησης λόγω της μείωσης του δείκτη της γεννητικότητας και της αύξησης αυτού της θνησιμότητας και που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γήρανση του πληθυσμού. Η οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει τα δύο τελευταία χρόνια αρχίζει να εμφανίζεται πια ως η μεγαλύτερη αιτία για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας. Τα περισσότερα νέα ζευγάρια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν –και να αναθρέψουν- παιδιά. Οι γεννήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι γυναικολόγοι σε όλη την Ελλάδα έχουν μειωθεί τουλάχιστον σε ποσοστό 15% με 20% τα δύο τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, οι γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες μετά βίας άγγιξαν τις 75 χιλιάδες το 2011, παρουσιάζοντας μείωση 25% σε σύγκριση με τα χρόνια πριν την κρίση. Σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση που δημοσιεύθηκε στον τύπο, από το 2007 μέχρι το 2009 οι γεννήσεις ανέρχονταν μεταξύ των 100.000 και 110.000, πριν δύο χρόνια (2010) μειώθηκαν στις 90 με 95 χιλιάδες, ενώ ανάλογη μείωση κατά περίπου 20% έχουν υποστεί οι ετήσιοι κύκλοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Άλλες μετρήσεις δείχνουν τις γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες να έχουν αυξηθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία και ότι αποτελούν ήδη σημαντικό τμήμα του συνολικού ποσοστού των γεννήσεων. Τα πληθυσμιακά δεδομένα αλλάζουν. 

Η μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού έχει πολλαπλές συνέπειες, επιβαρύνει τη σχέση εργαζομένων και συνταξιούχων, δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας, όπως αυτός της αγοράς εργασίας και της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, των εθνικών συστημάτων υγείας και της διασφάλισης του βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση, σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Μια χώρα με γηράσκοντα πληθυσμό κινδυνεύει να απολέσει τη δυναμική της, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη την προσαρμογή της στις παγκόσμιες αλλαγές και ανακατατάξεις που συντελούνται. 

Η παράνομη και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, επιβαρύνει την οικονομία, επιδεινώνει την ανεργία, και δημιουργεί κοινωνική και πληθυσμιακή ανισότητα που οδηγεί στην έκρηξη αισθημάτων ανασφάλειας και ρατσισμού. 

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2011 οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας μειώθηκαν σε 10.787.690 έναντι 11.282.571 ατόμων το 2009. Ως αιτίες για την μείωση του πληθυσμού προβάλλονται η αυξανόμενη γήρανση, η οικονομική κρίση που εμποδίζει τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα από ένα παιδί λόγω των αυξημένων εξόδων, αλλά και η μετανάστευση πολλών Ελλήνων παραγωγικής ηλικίας στο εξωτερικό για τον ίδιο λόγο. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Ο δημογραφικός δείκτης συρρικνώνεται και αλλάζει. Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, το οποίο δεν είναι πρόσφατο αλλά έχει πρόσφατα οξυνθεί και γενικότερα οι δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα, όπως αυτές καταγράφονται είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν άμεσα την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση επιδεικνύει ένα μεγάλο κενό ως προς την αντιμετώπισή τους. Πληθώρα προτάσεων έχουν κατατεθεί κατά καιρούς για την αντιμετώπιση του φαινομένου (παροχή διαφόρων κινήτρων για γεννήσεις κ.α.). Η οικονομική κρίση, αλλά όχι αποκλειστικά, δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις για τη χώρα, έχει όμως αρχίσει να απειλεί την ύπαρξή της; 

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2012 

Η Ερωτώσα Βουλευτής 

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά 

ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων 

Βουλευτής Ν. Σερρών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου