Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

«Σχετικά με την τιτλοποίηση και δέσμευση των εσόδων του ελληνικού δημοσίου μέσω offshore εταιριών» ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ



Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ  ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την τιτλοποίηση και δέσμευση των εσόδων του ελληνικού δημοσίου μέσω offshore εταιριών»


Σύμφωνα με δημοσίευμα της  εφημερίδας«Real News»της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 2012, σε άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα, που φέρει τον τίτλο: «Ακόμη πληρώνουμε τη… «δημιουργική λογιστική» και υπότιτλο «Έως το 2019 φθάνει η δέσμευση των μελλοντικών εσόδων της χώρας από τις τέσσερις offshore εταιρείες που δημιούργησε στο Λουξεμβούργο η κυβέρνηση Σημίτη, με υπ. Οικονομίας τον Γιάννη Παπαντωνίου» παρουσιάζονται «1. Έκθεση του οίκου Fitch το 2001 για την τιτλοποίηση των ελληνικών κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ από την Atlas Securitizatrion. 2. Έκθεση της S&P το 2000 για την τιτλοποίηση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από τα Κρατικά Λαχεία από την Ariadne S.A. 3,4. Από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου δύο έγγραφα στα οποία φαίνεται ότι τα μέλη των Δ.Σ. των offshore και οι διευθύνσεις τους είναι ίδιες».


Μέσω των offshoreεταιρειών με τις ονομασίες Ariadne S.A. («Αριάδνη Α.Ε.»), Atlas S.A. («Άτλας Α.Ε.»), Aeolos S.A. («Αίολος Α.Ε.») και Hellenic Securitisation S.A. («Ελληνική Τιτλοποίηση Α.Ε.»),η κυβέρνηση Σημίτη με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Γιάννο Παπαντωνίου, δέσμευσε όλα τα μελλοντικά έσοδα της χώρας από τα Κρατικά Λαχεία, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και μέρος των κοινοτικών κονδυλίων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ’ ΚΠΣ). Η δέσμευση των κρατικών εσόδων σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει μέχρι και το 2019, ενώ το ύψος των δικαιωμάτων που δεσμεύτηκαν από τις offshore ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο. Με τα χρήματα αυτά το υπουργείο Οικονομικών αγόρασε την περίοδο 2000-2001 μέρος του ελληνικού χρέους υπό τη μορφή ομολόγων, μειώνοντάς το λογιστικά.

Στο παραπάνω δημοσίευμα παρατίθεται πίνακας σχετικός με τις προμήθειες, όπου αναφέρονται  οι εταιρείες Hellenic Securitization, Ariadne, Atlas, Aeolos και αντιστοίχως τα ποσά σε εκατ. ευρώ 15, 16,3, 19,5, 17 ήτοι συνολικά 67,8 εκατ. ευρώ, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το εν λόγω άρθρο στην έδρα των εν λόγω εταιρειών στο Λουξεμβούργο, στην οδό Βαλ Σεν Κρουά, αριθμ. 7, στεγάζεται, στην πραγματικότητα, στην ίδια διεύθυνση, η εταιρεία Interconsult S.A., που είναι διαχειριστής των offshoreκαι οι συνεργάτες της οποίας Αλέξις Καμαρόφσκι, Φεντερίγκο Κανιτζάρο και Ζαν-Μαρκ Ντεπατί συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων εταιρειών.

Οι συμβάσεις που  υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών  με τις εταιρείες του Λουξεμβούργου, είχαν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε όλες τις περιπτώσεις, προβλεπόταν ότι οι ομολογιακοί τίτλοι που θα εκδίδονταν, θα διέπονταν από το αγγλικό ή το λουξεμβουργιανό δίκαιο, Το ελληνικό κράτος αναλάμβανε «άνευ όρων και αμετάκλητα» τη δέσμευση να καλύψει οποιοδήποτε έλλειμμα προκύψει, σε περίπτωση που τα εκχωρούμενα έσοδα δεν επαρκούσαν για την εξόφληση του κεφαλαίου, των χρεολυσίων και των τόκων ή σε περίπτωση πρόωρης λήξης των τίτλων. Στην περίπτωση που τα «υποθηκευμένα» έσοδα ξεπερνούσαν τις υποχρεώσεις του, το ελληνικό Δημόσιο θα εισέπραττε ένα ποσοστό από τα πλεονάζοντα ποσά (διαφορικό τίμημα).

Εν συνεχεία, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δημοσίευμα κανένας  επίσημος οικονομικός απολογισμός  δεν έχει γίνει και για τη συνολική επιβάρυνση που επέφερε στα δημόσια ταμεία η τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων του 2000, ενώ οι σχετικές δαπάνες βαραίνουν μέχρι και σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι ενδεικτικό, ότι μόνο για το 2011 οι προεισπράξεις των μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Κρατικά Λαχεία και τον Eurocontrol μας κόστισαν 465,3 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές, πως πολλά  αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν, με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο, την στιγμή που ως χώρα διανύουμε μια από τις κρισιμότερες περιόδους στην ιστορία μας και ο λαός μας κυριολεκτικά δεινοπαθεί εν μέσω μνημονίων και αδιάκοπων περικοπών μισθών συντάξεων και επιδομάτων.

Ερωτάσθε:

  • Αληθεύει πως το ύψος των προμηθειών που καταβλήθηκαν αγγίζει τα 67,8 εκατ. ευρώ; Αν ναιπού διετέθησαν τα χρήματα αυτά και σε ποιους;

  • Ποιος ελεγκτικός μηχανισμός επέβλεψε την καταβολή τους;

  • Ποια είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που συμμετείχαν στη διαδικασία;

  • Με ποιους όρους έγιναν τίτλοι οι μελλοντικές εισπράξεις του Δημοσίου;

  • Ποιος επίσημος έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα και ποιο είναι το πόρισμα του ελέγχου αυτού;

  • Ποιος είναι ο τελικός οικονομικός απολογισμός μέχρι το 2019;

  • Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

4/12/2012

Ο Ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Καπερνάρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου