Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ



Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ  ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ


«Είναι δεδομένο ότι η συγκυβέρνηση προχωρά με προχειρότητα και βιασύνη στην συγχώνευση φορέων. Με τη δικαιολογία του νοικοκυρέματος του κράτους προβαίνει σε συγχωνεύσεις φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, φορέων που δημιουργήθηκαν για τη προστασία του περιβαλλοντολογικού πλούτου της χώρας και την προστασία της εξαιρετικά πλούσιας Ελληνικής βιοποικιλότητας, συγχωνεύσεις σκούπα που στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται βάση κομματικών και πολιτικών κριτηρίων και όχι βάση αξιοκρατικών λόγων και διασφάλισης του Δημοσίου συμφέροντος.

Η κυβέρνηση οφείλει  να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες, γιατί προχωρά σε πολλές περιπτώσεις σε συγχώνευση οργανισμών που έχουν σοβαρότατο ρόλο να επιτελέσουν.  Οι καθυστερήσεις σε πρωτοβουλίες, η κακή οργάνωση και διαχείριση των οργανισμών τα τελευταία χρόνια, για τις οποίες δεν ευθύνονται βέβαια οι φορείς, ούτε θα διορθωθούν με τη συγχώνευση – κατάργησή τους, έχουν οδηγήσει στην παρακμή τους, στην αναποτελεσματικότητα τους και τέλος σε άσχημα αποτελέσματα για τον δημόσιο τομέα.


Όπως λόγου χάρη οι κακοί χειρισμοί στην υπόθεση  της διαχείρισης της λίμνης Κορώνεια και της λίμνης Κάρλα, όπου όπως φαίνεται τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι βαριά για την ήδη επιβαρυμένη Ελληνική Οικονομία. Η κυβέρνηση προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις των 29 Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών παρά την αντίθετη θέση της Επιτροπής «Φύση 2000», η οποία αποτελεί από το 1998 το επίσημο επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του Κράτους για τις πολιτικές και τα μέτρα που αφορούν την βιοποικιλότητα της χώρας. Καταργήσεις φορέων, από την πρώτη μέρα της δημιουργίας τους δεν στήριξε, δεν φρόντισε να ενισχύσει σε δυναμικό και μέσα και δεν φρόντισε να δημιουργήσει εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα τους έδινε πραγματικές αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση, παραδείγματος χάριν παράνομων δραστηριοτήτων, όπως της λαθροθηρίας, ρίψης αποβλήτων κ.α.

Οι φορείς περιορίστηκαν  στο ρόλο του παρατηρητή, στο να καταγράφουν, να κάνουν συστάσεις και  να ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς χωρίς να μπορούν να παρέμβουν  ουσιαστικά. Και τώρα, αντί η κυβέρνηση  να γίνει αρωγός στην αποτελεσματική λειτουργία τους προβαίνει στην άστοχη, ατεκμηρίωτη και χωρίς οικονομική ωφέλεια κατάργησή τους. Μήπως με την πολιτική σας ο φυσικός πλούτος της χώρας γίνει έρμαιο όλων όσων καταστρέφουν το περιβάλλον για να πετύχουν μεγαλύτερα κέρδη; Είμαστε σε θέση ως πολιτεία να διαφυλάξουμε την χώρα μας ή μήπως με τις πρακτικές σας βρεθούμε προ εκπλήξεων;

Δεν είναι λίγες οι οργανώσεις και  οι περιβαλλοντολογικοί φορείς που  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρουν ότι οι συνέπειες των συγχωνεύσεων κάποιων χρήσιμων οργανισμών θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές για το Ελληνικό κράτος και την Ελληνική κοινωνία. Ειδικότερα όσον αφορά τις δαπάνες των φορέων διαχείρισης,  που ανέρχονται σε περίπου 4.7 εκατ. ευρώ για τον καθένα, αυτές καλύπτονται από ευρωπαϊκούς πόρους, κυρίως από το ΕΣΠΑ, σε σύνολο της τάξης των 100 εκατ. Ευρώ, και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα διοικητικά συμβούλια δεν είναι αμειβόμενα. Βέβαια, άλλοι οργανισμοί που έχουν αμειβόμενα παραμένουν… Γιατί άραγε; Μήπως επειδή αποτελούνται από κομματικά στελέχη;

Σύμφωνα με τους φορείς που αντιδρούν, η επισήμανση αυτή επιβεβαιώνεται από  το γεγονός ότι η Έκθεση του  Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  που συνοδεύει το σχέδιο νόμου δεν εντοπίζει σχετικές εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Θα είχαμε τη δυνατότητα να μιλάμε για μέρες για τις συνέπειες κάποιων από τις συγχωνεύσεις στο Δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η πράξη, αλλά οι συνέπειες των ενεργειών αυτών που σε πολλές περιπτώσεις  θα είναι καταστροφικές για την προστασία του περιβάλλοντος..

Αντιδράσεις συναντάμε σε όλα τα σημεία της χώρας. Όπως λόγου χάρη η συγχώνευση της Διεθνούς Έκθεσης  Θεσσαλονίκης με τη HELEXPO. Μήπως ο τρόπος συγχώνευσης οδηγήσει σε υποβάθμιση αυτού του θεσμού πολλών δεκαετιών που αποτελεί κορωνίδα της εμπορικής πολιτικής της χώρας μας. Μήπως η υποβάθμιση της που συντελείται εδώ και χρόνια είναι αποτέλεσμα σκόπιμων πολιτικών που θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από το πλαίσιο της επιχειρηματικής δράσης στα Βαλκάνια;

Δημιουργείται και Γενική Γραμματεία συντονισμού σύμφωνα με το Νομοσχέδιο. Συντονισμό χρειάζεται πρώτα απ’  όλα η πολιτική σας και κυρίως το σκεπτικό σας. Έχετε ανεπάρκεια πολιτικής  όσον αφορά τις καταργήσεις και  τις συγχωνεύσεις και φαίνεται καθαρά σε πολλές περιπτώσεις ότι γίνεται με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που είθισται να υπάρχουν.

Άλλη μια φορά αποδεικνύεται  ότι καταθέτετε ένα νομοσχέδιο χωρίς  αρχή, μέση και τέλος. Πιο πολύ ενδιαφέρεστε να τακτοποιήσετε σε μια θέση ένα  διορισμένο κομματικό στέλεχος παρά να προβείτε σε κινήσεις που θα είχαν μετά από μελέτη, ουσιαστική ανταπόκριση στην Ελληνική οικονομία. Και εδώ ρωτάμε κ. Υπουργοί, δεν υπάρχουν άλλοι οργανισμοί που κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα; Υπάρχουν κάποιοι οργανισμοί που τρέφουν ημετέρους και δεν τους αγγίζει η κυβέρνηση; Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε με δήθεν μεταρρυθμίσεις, σκεφτείτε από την άλλη και τις επόμενες γενιές που θα υποστούν την καταστροφική πορεία των πολιτικών σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου