Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ
ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝ
«ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ»
Την εγκληματική για τους Έλληνες αγρότες απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των πειθήνιων Ελληνικών κυβερνήσεων σχετικά με την απαγόρευση φύτευσης αμπέλων σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στην Κεφαλονιά στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, «με βάση Κοινοτική Απόφαση αλλά και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται η φύτευση αμπέλων με οινοποιήσιμες ποικιλίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015»!
Και επειδή όπως φαίνεται το ελληνικό κράτος επιθυμεί να βάλει την ταφόπλακα στην ελληνική αγροτική παραγωγή, στην εμφιάλωση και στο εμπόριο με ένα από τα πρώτα θύματα την Κεφαλονιά, όσοι πολίτες αρνηθούν να ακολουθήσουν τη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται, υποχρεούνται να εκριζώσουν τα αμπέλια τους ιδία δαπάνη ενώ σε περίπτωση που δεν δεχθούν να υλοποιήσουν την απόφαση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, επιβαρύνονται με πρόστιμο ύψους12.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Όπως επισημαίνει ο Πολιτευτής Κεφαλληνίας-Ιθάκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταύρος Λυκούδης, «τόσο η Κεφαλονιά όσο και η Ιθάκη, περιοχές που βασίζονται στην αγροτική παραγωγή πέρα από τον τουρισμό, με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή και εμφιάλωση ποιοτικού οίνου, διεθνούς γνωστού, πλήττονται από τις παραπάνω αποφάσεις».
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ
ΘΕΜΑ: ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝ
Κύριε Υπουργέ,
Όπως είναι γνωστό, εδώ και αρκετά χρόνια επιχειρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις πειθήνιες Ελληνικές κυβερνήσεις η υποβάθμιση και η μείωση της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και με βάση τη κοινοτική απόφαση (ΚΑΝ 479/2008) αλλά και τις οδηγίες :
α. Παράτυπες φυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 1998 (Κ.Υ.Α. 286839/2-4-2009) και
β. Παράνομες φυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 31 Αυγούστου 1998 (Κ.Υ.Α. 286839/2-4-2009)
απαγορεύεται η φύτευση αμπέλων με οινοποιήσιμες ποικιλίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Όπως επισημαίνει ο Πολιτευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταύρος Λυκούδης, τόσο η Κεφαλονιά όσο και η Ιθάκη, περιοχές που βασίζονται στην αγροτική παραγωγή πέρα από τον τουρισμό, με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή και εμφιάλωση ποιοτικού οίνου, διεθνώς γνωστού, πλήττονται από τις παραπάνω αποφάσεις.
Ποιο αναλυτικά, για να έχει το δικαίωμα κάποιος παραγωγός να φυτεύει νέο αμπέλι, πρέπει να αποκτήσει δικαιώματα φύτευσης ακολουθώντας μια εξαιρετικά γραφειοκρατική διαδικασία.
Τα δικαιώματα φύτευσης κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες:
1. Νέο δικαίωμα φύτευσης
2. Δικαίωμα αναφύτευσης
3. Δικαίωμα φύτευσης που παρέχεται από Αποθεματικό
Για φυτεύσεις εκτάσεων μικρότερες του στρέμματος δεν απαιτείται δικαίωμα φύτευσης, εφόσον ο καλλιεργητής δεν έχει άλλο αμπέλι και η παραγωγή προορίζεται αποκλειστικά για προσωπική κατανάλωση εντός της εκμετάλλευσης.
Οι φυτεύσεις εκτάσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά παράβαση των παραπάνω είναι παράνομες και κατατάσσονται σ’ αυτές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 1998 και σ’ αυτές που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 31 Αυγούστου 1998.
Οι καλλιεργητές που έχουν φυτευτεί δίχως το αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να εκριζώσουν τα αμπέλια τους ιδία δαπάνη με βάση τις παραπάνω οδηγίες, βάζοντας ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή. Στην περίπτωση που δεν προβούν στην εκρίζωση αμέσως, επιβάλλεται χρηματική ποινή 12.000 € ανά στρέμμα, που ισχύει για ένα έτος από την κοινοποίηση του προστίμου, μετά την παρέλευση του οποίου διπλασιάζεται, εφόσον η παράνομη φυτεμένη έκταση συνεχίζει να υφίσταται.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν και ζητώ να απαντήσετε, είναι τα εξής:
1. Για ποιο λόγο ακολουθούνται πρακτικές που μαραζώνουν και απαξιώνουν την εγχώρια αγροτική παραγωγή;
2. Πώς θα απεγκλωβιστούν όλοι οι καλλιεργητές αμπέλου χωρίς να χρειαστεί να ξεριζώσουν τις φυτείες τους ή να πληρώσουν πρόστιμο ;
3. Ποια είναι τα μέτρα που σχεδιάζονται για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και την ενθάρρυνση ανέργων να ασχοληθούν με τη γεωργία;
4. Σε μια περίοδο που η ανεργία μαστίζει την Ελληνική κοινωνία και το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου συνεχίζει να υφίσταται με αποτέλεσμα την εξάρτηση της χώρας από τους εταίρους μας,δεν πρέπει η ενθάρρυνση των αγροτών και των νέων ανέργων να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, να είναι μονόδρομος;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου