Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

«Βελτίωση της νομοθεσίας για τις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και φοιτητών που έχουν γονείς ή αδέλφια με αναπηρία» ΑΝΑΦΟΡΑ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ



Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

«Βελτίωση της  νομοθεσίας για τις μετεγγραφές  φοιτητών με αναπηρία και φοιτητών που έχουν γονείς ή αδέλφια με αναπηρία»


Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και φοιτητών που έχουν γονείς ή αδέλφια με αναπηρία.

Ο Νότης Μαριάς κατέθεσε σχετικό έγγραφο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) με θέμα «Η Ε.Σ.ΑμεΑ. ζητάει τη βελτίωση της τροπολογίας για τις μετεγγραφές φοιτητών».


Σύμφωνα με το έγγραφο  της Ε.Σ.ΑμεΑ η νομοθεσία δεν προστατεύει με ουσιαστικό τρόπο ούτε τους ίδιους τους φοιτητές με αναπηρία ούτε τις οικογένειες των φοιτητών που είχαν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία (συγγένεια α’ βαθμού γονέα, αδελφό).

Η Ε.Σ.ΑμεΑ ζητάει:

  • Τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω να έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής τους στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους, σε περίπτωση εισαγωγής τους μέσω του συστήματοςγενικών εξετάσεων.

  • Για τους φοιτητές και σπουδαστές που έχουν τον ένα ή και τους δύο γονείς με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας να έχουν δικαίωμαμετεγγραφής στο τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

  • Για τους φοιτητές και σπουδαστές που έχουν αδελφό/ή το οποίο είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και το οποίο βαρύνει φορολογικά την οικογένεια του φοιτητή αδελφού καιαποδεδειγμένα διαβιεί στο σπίτι και όχι σε ίδρυμα να έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Τη βασική ευθύνη ενός ατόμου με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (π.χ. νοητική  αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση) την έχει η ίδια η οικογένεια με αποτέλεσμα σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των οικογενειών ο ένας εκ των δύο γονέων να μην εργάζεται.

Στην Αναφορά ο Βουλευτής  Ηρακλείου Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου