Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ


Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ


Για διγλωσσία και αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων κατηγόρησαν την κυβέρνηση οι βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με αφορμή επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν και με την οποία ζητούν την κατάργηση των θέσεων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων.

Όπως τόνισαν οι βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός υποσχόταν μείωση της σπατάλης στον ελληνικό λαό προκειμένου να ανακουφιστεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Στις 18 Ιουλίου 2012 η κυβέρνηση προχώρησε στον διορισμό 49 νέων Γενικών Γραμματέων το δε κόστος που συνεπάγεται η ύπαρξή τους είναι δυσβάστακτο για τον κρατικό προϋπολογισμό με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα που βρίσκεται η χώρα μας. 

Την επίκαιρη επερώτηση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για τους διορισμούς των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων υπογράφουν οι: Κώστας Μαρκόπουλος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Ιωάννης Κουράκος, Βασίλης Καπερνάρος, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Νότης Μαριάς, Παναγιώτης Μελάς, Γαβριήλ Αβραμίδης και Τσαμπίκα Ιατρίδη.

Οι επερωτώντες βουλευτές επεσήμαναν μεταξύ άλλων τα εξής: 

Εισηγήτρια της επίκαιρης επερώτησης και υπεύθυνη τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη :

«Έξω οι κουμπάροι και κολλητοί από τη στελέχωση του κράτους». Αυτό έλεγε το Πρωθυπουργικό γραφείο την 1η Ιουλίου. Πρόσφατο αντιπαράδειγμα οι διορισμοί 12 Ειδικών Γραμματέων στις 10 Αυγούστου.

Ο λογαριασμός για τα 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως που μας στοιχίζει ο καθένας Ειδικός Γραμματέας πηγαίνει στον ελληνικό λαό. Το συνολικό κόστος των Γενικών-Ειδικών Γραμματειών ανέρχεται στα 13,5 εκατ. ευρώ ετησίως μαζί με τους συμβούλους τους.

Και όλα αυτά ενώ δήθεν καταργήθηκαν οι Ειδικές Γραμματείες σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού στις 3 Ιουλίου. Την ώρα που γίνονταν οι εξαγγελίες Σαμαρά-Μανιτάκη για μια Δημόσια Διοίκηση «πιο οικονομική και αξιοκρατική» μετράμε ήδη 54 διορισμούς Γενικών Γραμματέων και φαίνεται να έπονται και άλλοι».

Υπεύθυνος τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Εσωτερικών

Βουλευτής Β’ Πειραιώς Ιωάννης Κουράκος:

«Αν θέλετε να κάνετε ένα αποτελεσματικό κράτος τότε θα μπορούσατε να ακολουθήσετε το παράδειγμα όλων των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι παιδιά του κομματικού σωλήνα. Άλλο πράγμα η Ανεξάρτητη Διοίκηση και άλλο πράγμα το κομματικό κράτος. Όχι μόνο δε θα υπήρχαν κενά στη Διοίκηση του Κράτους αλλά θα υπήρχε και συνέχεια στο έργο του κάθε Υπουργείου. Δυστυχώς μέχρι τώρα μόνο επικοινωνιακές εξαγγελίες κάνετε».

Υπεύθυνη τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρυσούλα- Μαρία Γιαταγάνα :

«Πως είναι δυνατόν να επιβάλλονται οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και την ίδια στιγμή να διορίζονται υμέτεροι σε θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων με τους Συμβούλων τους, οι οποίοι επιβαρύνουν υπέρμετρα τις δαπάνες του Κράτους;

Τελικά, οι προεκλογικές εξαγγελίες σας έχουν την ίδια αξία και ηθική βαρύτητα με το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. Σε τίποτα δεν διαφέρετε. Είστε πολιτικά ανίκανοι και πρέπει να παραιτηθείτε για να σωθεί από εσάς ο Ελληνικός Λαός. Πρέπει να καταργηθούν πάραυτα οι θέσεις των Ειδικών και Γενικών Γραμματέων».

Υπεύθυνος του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Οικονομικών

Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς:

«Οι Γάλλοι έχουν αναλάβει την διοικητική μεταρρύθμιση σε κεντρικό επίπεδο και θα κάνουν προτάσεις στο πλαίσιο συστάσεων του ΟΟΣΑ και με βάση τις απαιτήσεις του μνημονίου και θα διαμορφώσουν ένα «οδικό χάρτη» που θα περιγράφει τις μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση με βάση τις επιταγές του μνημονίου.

Αν δεν γίνει ανατροπή του μνημονίου και δεν φύγουν οι δανειστές η δημόσια διοίκηση θα εργάζεται προς όφελος των δανειστών και όχι των ελλήνων πολιτών.

Εμείς κάνουμε μια ξεκάθαρη πρόταση για τις αμοιβές των βουλευτών των υπουργών του πρωθυπουργού. Και λέμε τα εξής: Εάν προέρχονται από τον δημόσιο τομέα να πάρουν την αμοιβή που έπαιρναν στο δημόσιο. Εάν προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα να μην πάρουν παραπάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό. Και αν είναι άνεργοι, γιατί πολλοί από αυτούς είναι ανεπάγγελτοι και δεν έχουν δουλέψει ποτέ, θα πάρουν το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη για να καταλάβουν πως ζει κανείς με 400 ευρώ σε αυτή τη χώρα, όταν τον λαό τον οδηγούν στην εξαθλίωση». 

Υπεύθυνος τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Υγείας Βουλευτής Α’ Πειραιώς Παναγιώτης Μελάς:

«Η Ναυτιλία και ο τουρισμός είναι διαχρονικά οι 2 βασικοί πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας και για αυτό πρέπει να τους στηρίζουμε όσο το δυνατό καλύτερα.

Όμως δεν χρειάζεται να έχει 4 γενικούς γραμματείς. Η διατήρηση ή η τοποθέτηση πολλών Γενικών και Ειδικών Γραμματέων οφείλεται στην εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων στην εξυπηρέτηση υμετέρων σε ρουσφετολογικές προσλήψεις. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για εφεδρεία δημοσίων υπαλλήλων και από την άλλη να διορίζουμε ημέτερους.

Τα λόγια τα παχιά τα έχει βαρεθεί ο ελληνικός λαός. Χρειάζονται σοβαρές και υπεύθυνες πράξεις προκειμένου να υπάρξει μια καλύτερη πορεία».

Υπεύθυνος τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτής Ημαθίας Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος:

«Προσκόμισα στη Βουλή αντίγραφο της ομιλίας του βουλευτή Λεωνίδα Ιασωνίδη 8 Οκτωβρίου 1933 (!) με την οποία ζητούσε την κατάργηση των Γενικών Γραμματέων.

Πέρασαν 80 χρόνια μετά και το σύστημα εξουσίας αρνείται να λύσει το γρίφο και συνεχίζει τις ίδιες ακατανόητες πρακτικές.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιληφθούμε πως όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταργήσει το θεσμό του Γενικού Γραμματέα δεν μπορεί εμείς να επιμένουμε στην τυφλότητα, στην κομματοκρατία, στο παραγοντιλίκι και στις εξωφρενικές δαπάνες που καμία αποτελεσματικότητα δεν έχουν.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα βρισκόμαστε ελεγκτικά στις επάλξεις και παραγωγικά με προτάσεις στο γόνιμο χωράφι του κοινοβουλευτικού ελέγχου». 

Υπεύθυνος τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Βουλευτής Β’ Αθηνών Βασίλης Καπερνάρος

«Ο αριθμός των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών από 21 το 1974 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή έφτασε τους 80 επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου που αντιστοιχεί στην εντυπωσιακή αύξηση σε ποσοστό 381%, το οποίο αντιστοιχεί φυσικά και σε αντίστοιχη αύξηση των δαπανών!

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε θέση γραμματέα υποστηρίζεται διοικητικά από ένα γραφείο από μετακλητούς ή αποσπασμένους υπαλλήλους, ανεβάζοντας το κόστος σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο ανά γραμματέα, δηλαδή ο προϋπολογισμός του 2011 επιβαρύνεται με περίπου 80 Χ 2,5 εκατ.= 200 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των γενικών και ειδικών γραμματειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου