Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«Προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ με την τροφοδοσία του πετρελαίου θέρμανσης» ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ



Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: «Προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ με την τροφοδοσία του πετρελαίου θέρμανσης»


Στη Θεσσαλονίκη το συντριπτικό  ποσοστό των αστυνομικών υπηρεσιών  χρησιμοποιεί πετρέλαιο για θέρμανση, πλην οκτώ μόνο τμημάτων στα οποία  έχει τοποθετηθεί φυσικό αέριο. Οι περισσότερες υπηρεσίες εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα από τα περσινά τους αποθέματα. Ωστόσο, τα αποθέματα αυτά έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα η θέρμανση να καθίσταται αδύνατη.

Παράλληλα, στο όριο βρίσκονται ήδη  πολλά αστυνομικά τμήματα της  περιφέρειας, όπου τις τελευταίες ημέρες οι θερμοκρασίες είναι αξιοσημείωτα χαμηλές.

Σε κάποιες υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και το Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις όπου αναφέρεται πως το ωράριο λειτουργίας των καλοριφέρ  θα είναι 8:00 με 9:30 το πρωί και  9:00 με 12:00 το βράδυ, δηλαδή ωράριο μνημονίου. Αναμφίβολο είναι πως η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό, οι πολίτες αλλά και οι κρατούμενοι στα κρατητήρια να κρυώνουν τις υπόλοιπες ώρες.


Οι αστυνομικοί επισημαίνουν πως ο Στρατός έχει ήδη αρνηθεί να συνεχίσει την τροφοδοσία της ΕΛ.ΑΣ με πετρέλαιο θέρμανσης και έτσι η μόνη λύση είναι να στραφούν σε ιδιώτες για αγορά πετρελαίου, ωστόσο ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση το Δημόσιο ενέκρινε μόνο το 1/3 των χρημάτων που απαιτούνται για την αγορά καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το κονδύλι που απαιτείται για την αγορά πετρελαίου για  τις αστυνομικές υπηρεσίες της  Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του 2012 ανέρχεται στις 73.000ευρώ, αλλά  το ποσό αυτό δεν εγκρίθηκε από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Δημοσιοοικονομικού Ελέγχου ενέκρινε περίπου το 1/3 του ποσού, δηλαδή 24.000 ευρώ, το οποίο όμως δεν επαρκεί  για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των υπηρεσιών. Είναι αδιανόητο σε ένα νομό όπου υπηρετεί τόσο μεγάλος αριθμός αστυνομικών να μην υπάρχει θέρμανση. 

Η κατάσταση αυτή αντανακλά  αρνητικά στην εικόνα του Σώματος, αλλά και στην ψυχολογία των αστυνομικών, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και κακοπληρωμένοι.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ .Υπουργοί:

  1. Θα υπάρξει κάποια ειδική πρόβλεψη για την αποκατάσταση τoυ προβλήματος που τελείται; Σε ποιες συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις διατίθεστε να προχωρήσετε λαμβάνοντας υπόψητον καταιγισμό των εξοντωτικών οικονομικών μέτρων που καθιστούν πλέον απαξιωτικό το θεσμό των Σωμάτων Ασφαλείας;

  1. Γνωρίζει ο Υπουργός Οικονομικών και Δημοσίας Τάξεως ότι η ΕΛΑΣ προτίθεται να προμηθευτεί πετρέλαιο από το ελεύθερο εμπόριο που ως γνωστό η τιμή του είναι υψηλότερη;

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου η Υπηρεσία Δημοσιοοικονομικού Ελέγχου να ανταποκριθεί επαρκώς στηλειτουργία του;

Η ερωτώσα Βουλευτής

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου