Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ Θέμα: «Επικείμενες απολύσεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»



Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ  ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Θέμα: «Επικείμενες απολύσεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»


Όπως ενημερωθήκαμε  κατατέθηκε η επίμαχη εγκύκλιος  του Υπουργείου Παιδείας Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/2012 χαρακτηρισμένη ως υπερεπείγουσα για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού ζητεί να αποσταλεί άμεσα από τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λίστα με τα πλήρη στοιχεία των εκπαιδευτικών (ονοματεπώνυμο, παράπτωμα, ποινή που επιβλήθηκε, αριθμός πράξης έγγραφου και ημερομηνία κοινοποίησης) στο e-mail της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην συγκεκριμένη εγκύκλιο αναφέρονται επίσης και τα πειθαρχικά παραπτώματα βάση των οποίων οι εκπαιδευτικοί θα οδηγούνται στην απόλυση. Διαπιστώνεται από τον καθένα μας ότι κάποια από τα παραπτώματα αυτά είναι εξαιρετικά αόριστα και άλλα ήσσονος σημασίας. Με άλλα λόγια ότι και να κάνει ένας εκπαιδευτικός, ότι και να πράξει, αποτελεί εν δυνάμει  αφορμή απόλυσης. O οποιοσδήποτε θα μπορεί να ισχυριστεί αόριστες και ουσιαστικά αβάσιμες κατηγορίες οι οποίες θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την απόλυση και έτσι δημιουργείται κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού μέσα στα σχολεία.


Η επικείμενη λίστα θα περιέχει ακόμα και ονόματα εκπαιδευτικών των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν. Παραβιάζεται κατά αυτόν τον τρόπο κατάφωρα το «τεκμήριο αθωότητας», που κατοχυρώνεται τόσο από το εσωτερικό Δίκαιο (με την αυξημένη συνταγματική ισχύ του αρθρ. 28 παρ. 2 του Συντάγματος) όσο και από το Κοινοτικό Δίκαιο. Θα περιλαμβάνει επίσης και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κάποτε στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία, ανεξαρτήτως αν η στέρηση αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης, αλλά εντάλματος προσωρινής κράτησης που εξεδόθη για οποιοδήποτε λόγο, ακόμη και αν στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτησή τους και το σημαντικότερο αφορά πράξεις, που έχουν κριθεί στο παρελθόν βάσει άλλων, προγενέστερων νόμων.

Είναι πασιφανές ότι  με αφορμή τα πειθαρχικά παραπτώματα  θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για τις απολύσεις και στην εκπαίδευση, απλά και μόνο για να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικές ορέξεις  της τρόικας.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ .Υπουργέ:

  1. Σε ποιες συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις διατίθεστε να προχωρήσετε ώστε να αρθεί αυτή η αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών;

  1. Με ποιον ουσιαστικό τρόπο θα διαχωρίζονται τα ουσιαστικά παραπτώματα από τα αόριστα ώστε να μην απολυθούν επί δικαίου και αδίκου εκπαιδευτικοί;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου