Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
«Γιατί δεν υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, προς τους νεοπρόσφυγες-ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση;»
Ο Βουλευτής κ. Γαβριήλ Αβραμίδης, επανάφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που συζητήθηκε στις 16/11/2012 τα ζητήματα της ολοσχερούς διαγραφής των κάθε είδους προστίμων για τα «αυθαίρετα» των Ποντίων, και ζήτησε να ισχύσει το ίδιο και για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες, των τέκνων των νεοπροσφύγων. Υπενθύμισε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του κ. Αντ. Σαμαρά, τρεις μέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012, από τον Ασπρόπυργο Αττικής.
«Το Υ.Π.Ε.Κ.Α διερευνά τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης των σχετικών ρυθμίσεων», απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός, Στ. Καλαφάτης.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της ολοσχερούς διαγραφής των προστίμων που τους επιβλήθηκαν, και την οριστική νομιμοποίηση και όχι 30ετή τακτοποίηση των εκτός σχεδίου κατοικιών των νεοπροσφύγων, τις οποίες οι ομογενείς αναγκάστηκαν να χτίσουν, όταν διαπίστωσαν πως η Ελληνική Πολιτεία δεν σκοπεύει να τηρήσει όσα δεσμεύτηκε -εγγράφως- απέναντί τους για τη στεγαστική αποκατάστασή τους, όταν τους καλούσε, με ονομαστικές προσκλήσεις, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να έρθουν στην εθνική τους Πατρίδα.
Το δεύτερο αίτημα, που επανέφερε ο κ. Γαβριήλ Αβραμίδης, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, έχει άμεση σχέση με την εφαρμογή όσων προβλέπονται για τους νεοπρόσφυγες στους νόμους 4014/2011 και 4042/2012. και συγκεκριμένα, στο γεγονός ότι η διατύπωση των σχετικών ρυθμίσεων που υποτίθεται πως αντιμετωπίζουν συνολικά το στεγαστικό ζήτημά τους, δεν συμπεριλαμβάνονται οι οριζόντιες ιδιοκτησίες, στις οποίες πλέον διαμένουν τα τέκνα των ομογενών, τα οποία απέκτησαν -στο διάστημα που μεσολάβησε, από την έλευση των γονιών τους ως σήμερα- τη δική τους οικογένεια.
ΕΚΤΕΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ο Βουλευτής, υπενθύμισε πως οι επίσημες -έγγραφες προσκλήσεις που απηύθυνε η Ελληνική Δημοκρατία, προς τους ομογενείς δια των διπλωματικών αποστολών της στην πρώην Σοβιετική Ένωση, κάνουν ρητή αναφορά σε στεγαστική αποκατάσταση και μέριμνα για την απασχόλησή τους, ενώ, κατά τη συζήτηση ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, κάλεσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Π.Ε.Κ.Α., κ. Σταύρο Καλαφάτη, να αντιληφθεί την ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας, που ουδέποτε παρενέβη, για να προστατέψει τους ομογενείς, από τους διάφορους επιτήδειους, που πούλησαν στους νεοπρόσφυγες, ως οικόπεδα, μη άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια, κατά κανόνα σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.
Επίσης, επισήμανε την απαράδεκτη τακτική της Πολιτείας, αφενός να επιτρέπει στο Ι.Κ.Α., να απαιτεί από τους ομογενείς ¨εργατικά ένσημα¨(!) για τα σπίτια που έχτισαν με τα χέρια τους και με ομαδική εργασία και αλληλοβοήθεια, κι αφετέρου, να παρακολουθεί απαθής, κάποιες άλλες «αρμόδιες υπηρεσίες», να τους καταλογίζουν τα βαρύτατα πρόστιμα αυθαίρετης δόμησης, καθώς και τα τέλη διατήρησης αυθαιρέτων
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Αβραμίδης, αφού υπενθύμισε ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει την πληθυσμιακή συνιστώσα των νεοπροσφύγων, ως «ομάδα κοινωνικού αποκλεισμού»,διάβασε απόσπασμα από τα Πρακτικά της Βουλής, της τοποθέτησης του Βουλευτή της Ν.Δ., και πρώην Υπουργού, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος, κατά τη συζήτηση του νόμου 4042/2012, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Εδώ έρχεται η Πολιτεία 25 χρόνια μετά και τους ζητάει τα ρέστα για ποιο λόγο έχτισαν αυθαίρετα, όταν έπρεπε να τους έχουν βάλει στο σχέδιο εδώ και 25 χρόνια. Αυτό είναι αντισυνταγματικό, γιατί προσβάλει το άρθρο 108, για τους αποδήμους, που αφορά και αυτούς, που ήρθαν στην Ελλάδα. Είναι αντισυνταγματικό, γιατί παραβιάζει την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης -και αυτό αν δεν είναι προστατευόμενη εμπιστοσύνη των ανθρώπων-. Και είναι αντισυνταγματικό γιατί προσβάλει το άρθρο 21, παράγραφος 4, για την κατοικία».
Τόσο στην πρωτολογία, όσο και στη δευτερολογία του, ο κ. Αβραμίδης, στηλίτευσε την τακτική των κομμάτων που εναλλάσσονταν στην εξουσία τις προηγούμενες δεκαετίες, διότι φρόντιζαν να θυμούνται τους νεοπρόσφυγες τις παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο τους μέσω υποσχέσεων που ουδέποτε αντιμετώπισαν ριζικά τα προβλήματα των ομογενών, και κατά κανόνα έμεναν ανεκπλήρωτες. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Π.Ε.Κ.Α., να απαντήσει αν θα τηρηθεί η δημόσια, ρητή δέσμευση του κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως διατυπώθηκε σε προεκλογική του ομιλία στον Ασπρόπυργο Αττικής, τρεις μέρες πριν της Εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Έχω εδώ, μπροστά μου, την εφημερίδα «Θριάσιο», ημερήσια έκδοση για την περιοχή Θριασίου και Αττικής, με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2012, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Την 14η Ιουνίου, βρέθηκε εκεί ο κ. Σαμαράς, με Βουλευτές της περιφέρειας Αττικής.
Βρέθηκε εκεί, ιδιαίτερα στον Ασπρόπυργο, γιατί το ποσοστό που είχαν λάβει οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - ήταν πρώτη δύναμη εκεί - είχε αγγίξει το 27%. Γράφει, λοιπόν, η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο: «Δέσμευση Αντώνη Σαμαρά από τον Ασπρόπυργο για νομοθετική ρύθμιση, με την οποία το 80% της μείωσης του προστίμου αυθαιρέτων θα αφορά όχι μόνο τον ιδιοκτήτη, αλλά κάθε παιδί της οικογένειας». Αναμένουν, λοιπόν, οι ομογενείς έστω και αν δεν γίνει η πλήρης διαγραφή των προστίμων, ως οφείλει η Πολιτεία με βάση και τις συμβατικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει εγγράφως ως προξενεία στις διάφορες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τουλάχιστον να υλοποιήσει αυτήν την προεκλογική δέσμευση με το δεδομένο, κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, ότι ελάχιστοι εκ των ομογενών έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, επειδή ακριβώς δεν μπορούν. Μπορώ να σας βεβαιώσω για την περιοχή της Ευξεινούπολης, της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας, του Δήμου Παύλου Μελά -κατοικώ εκεί κοντά- ότι πάρα πολλοί απ’ αυτούς μεταναστεύουν είτε στην Κύπρο είτε στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Ρωσία, επιστρέφουν πίσω, ακόμα και στη φτωχή Γεωργία για να μπορέσουν να ζήσουν. Είναι σε δραματική κατάσταση. Μιλάμε για οικογένειες. Πέρα από την υποχρέωση της Πολιτείας πρέπει να δούμε την κοινωνική διάσταση για οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Ξέρετε επειδή έχουν αυτήν την αυθαίρετη κατοικία σ’ αυτές τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, για την οποία οφείλουν και πρόστιμα, κατά τον φορολογικό νόμο, τους έχει αφαιρεθεί και το δικαίωμα του να έχουν κοινωνική πρόνοια. Είναι, λοιπόν, ανασφάλιστοι. Είναι άνεργοι. Είναι σε δραματική κατάσταση. Τουλάχιστον, μεριμνήστε, κύριε Υπουργέ, να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του κυρίου Πρωθυπουργού».
Από την πλευρά του, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Γαβριήλ Αβραμίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α., κ. Σταύρος Καλαφάτης, είπε μεταξύ άλλων: «…Οι παλιννοστούντες ομογενείς, ως ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, έχουν ανάγκη της προστασίας μας, την οποία ήδη προσφέρουμε στα πλαίσια των αρχών της ευνομούμενης πολιτείας. Για την τακτοποίηση των κατοικιών των παλιννοστούντων ομογενών ήδη υλοποιήθηκε, κατά τη ρητή συνταγματική επιταγή του άρθρου 108, σχετική ευνοϊκή ρύθμιση, νομοθετώντας τη μέγιστη δυνατή έκπτωση σε ποσοστό 80% επί των επιβαλλομένων προστίμων. Έτσι, όσοι έχουν εγγραφεί στα μητρώα αρρένων και τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας καταβάλουν μόλις το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου τακτοποίησης των αυθαιρέτων, για να υπαχθεί η κύρια και μοναδική κατοικία τους στην ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 24 του ν.4014/2011. Από εκεί και πέρα, τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει -πολύ σωστά το αναφέρατε, κύριε συνάδελφε- και αυτό δεν μπορούμε να το αγνοούμε. Βεβαίως, ιδιαίτερα όταν τα οικονομικά δεδομένα βαίνουν προς το χειρότερο, εκείνοι που πλήττονται περισσότεροι είναι οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αυτό είναι μία πραγματικότητα. Το ΥΠΕΚΑ, λοιπόν, διερευνά τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης των σχετικών ρυθμίσεων προς ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης υπ’ όψιν και της συγκεκριμένης κατηγορίας στην οποία αναφέρεστε...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου