Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΣΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013



Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΣΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013

«ΤΟ ΙΚΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ»


Την απαράδεκτη αύξηση των  ενσήμων του ΙΚΑ που απαιτούνται  προκειμένου οι ασφαλισμένοι να τύχουν παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, ενώ «για το έτος 2009 ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων ήταν 50 ημέρες εργασίας, τις οποίες ο ασφαλισμένος είχε πραγματοποιήσει είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά τους τελευταίους 15 μήνες, οι ημέρες αυτές, προσαυξανόμενες κατά 10 ανά έτος, κατάφεραν να φθάσουν τις 100 για το έτος 2013!».


«Στην κορύφωση της οικονομικής  κρίσης, σε μία περίοδο βαθιάς ύφεσης για τον ελληνικό λαό, που η οικοδομή έχει εξαφανισθεί, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη ακολουθούμενη από το ντόμινο της ανεργίας και η εξεύρεση εργασίας αποτελεί «σκανδαλώδη» εύνοια της τύχης, με απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα ένσημα αυξήθηκαν από 50 σε 100!» υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό «τι προτίθεται να πράξει ώστε να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για όλους τους Έλληνες».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ  ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ:«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΣΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 148 του  Ν. 3655/08 της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το έτος 2009 ο απαιτούμενος αριθμός  ενσήμων ήταν 50 ημέρες εργασίας τις  οποίες ο ασφαλισμένος είχε πραγματοποιήσει  είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες. Οι ημέρες αυτές αυξάνονταν ανά 10 κατά έτος, φθάνοντας τις 100 το έτος 2013 για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Βέβαια, για απόδοση παροχών σε χρήμα απαιτούνται 120 ημέρες εργασίας τουλάχιστον.

Το 2009 δηλαδή, που υπήρχε έξαρση στην οικοδομική δραστηριότητα αλλά και σε άλλες μορφές εργασίας, μία εποχή που συνεχώς άνοιγαν νέες επιχειρήσεις και η εξεύρεση εργασίας ήταν κάτι το αυτονόητο τα απαιτούμενα ένσημα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ήταν 50.

Το 2013 στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, σε μία περίοδο βαθιάς ύφεσης για τον Ελληνικό λαό, που η οικοδομή έχει εξαφανισθεί, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη ακολουθούμενη από το ντόμινο της ανεργίας και η εξεύρεση εργασίας αποτελεί «σκανδαλώδη» εύνοια της τύχης, τα ένσημα που απαιτούνται έγιναν 100.

Συνεπώς για κάποιους συμπολίτες μας, κατά τεκμήριο για τους πιο αδύναμους, η πρόσβαση στην περίθαλψη κατέστη απαγορευτική!

Επισημαίνεται ότι η  ρύθμιση αυτή είναι οριζόντια  και ισχύει για όλους και για  αυτούς που συνολικά έχουν μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ένσημα και για αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια έχουν συγκεντρώσει μερικές χιλιάδες, είναι σε προχωρημένη ηλικία και άρα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη περίθαλψης, ή έχουν μικρά παιδιά κι οι ανάγκες τους είναι εξίσου αυξημένες.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Τι προτίθεστε να πράξετεώστε να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για όλους τους Έλληνες;
  2. Ποιες ενέργειες θα κάνετε για τους εργαζόμενους που συνολικά έχουν συγκεντρώσει έναν ικανό αριθμό ενσήμων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου