Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να τιμάμε την ελληνική σημαία μας. Παρ’ όλα αυτά, με την πρόθεσή σας να ιδιωτικοποιήσετε το νερό, παίζετε με τη φωτιά»
Την αντίθεσή της στις προθέσεις της συγκυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό, με την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, εξέφρασε η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, τονίζοντας ότι, μια τέτοια επιλογή, θα έχει και τραγικές εθνικές επιπτώσεις, αφού τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση των κατοίκων, των ακριτικών νησιών.
Στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης των βουλευτών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, η βουλευτής Δωδεκανήσου, τόνισε ότι η δυνατότητα της Ελλάδας να κηρύξει την ΑΟΖ, βασίζεται στην ενεργό παρουσία των ακριτών νησιωτών και η οποιαδήποτε πρόθεση για την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων, θα δημιουργήσει μείζον αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους.
Αναφερόμενη στον τρόπο ύδρευσης των νησιών, η Μίκα Ιατρίδη επέκρινε την αδικαιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να ακυρώσει το διαγωνισμό για τις μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά και πρόσθεσε ότι, πολλές φορές, η εταιρεία που μετέφερε με υδροφόρες το νερό στα νησιά, είχε ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ και τις ΔΕΥΑ να της δώσουν δωρεάν το νερό, προκειμένου να το μεταφέρει με χαμηλότερο κόστος.
Επιπλέον, η βουλευτής Δωδεκανήσου, επεσήμανε ότι, πώληση της ΕΥΔΑΠ σημαίνει και πώληση της θυγατρικής της-ΕΥΔΑΠ Νήσων-με αποτέλεσμα, η όποια τεχνογνωσία να εγκαταλειφθεί, αφού για τους ιδιώτες επενδυτές, τα μικρά νησιά δεν είναι κερδοφόρα.
«Με την πρόθεσή σας να ιδιωτικοποιήσετε το νερό, παίζετε με τη φωτιά» σημείωσε η Μίκα Ιατρίδη, επισημαίνοντας ότι, μια τέτοια επιλογή, θα οδηγήσει τα ακριτικά νησιά να αναζητήσουν νερό από τη γειτονική Τουρκία.
Ακολουθούν σημεία της ομιλίας:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από τότε που ο κ. Παπανδρέου, μας έβαλε στο Μνημόνιο και τον ακολούθησαν πιστά, αρχικά ο κ. Παπαδήμος και στη συνέχεια, η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά, οι νησιώτες-όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες-συζητάμε πλέον για τα αυτονόητα.
Για το αυτονόητο δικαίωμά μας στην υγεία, το οποίο καταστρατηγείται. Για το αυτονόητο δικαίωμά μας στη μετακίνηση, το οποίο μας αφαιρείται. Για το αυτονόητο δικαίωμά μας στην παιδεία, το οποίο αποψιλώνεται. Για το αυτονόητο δικαίωμά μας στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες σταδιακά καταργούνται.
Και φτάνουμε τώρα, εμείς οι νησιώτες, να ανησυχούμε πραγματικά, για το αν θα έχουμε το βασικότερο αγαθό για την επιβίωση μας: το νερό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, είναι πάρα πολλά.
Επιπλέον, γνωρίζετε όλοι, ότι πολλά από αυτά, αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα οι ανάγκες για νερό, να πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι.
Επειδή ζω στα Δωδεκάνησα, επιτρέψτε μου να πω ότι το ζήτημα του νερού, αποτελεί ζήτημα, που μας απασχολεί για δεκαετίες. Όχι, χωρίς προβλήματα, βέβαια.
Οι λύσεις που είχαν προκριθεί, ήταν αυτές της μεταφοράς νερού με υδροφόρες και της δημιουργίας μονάδων αφαλατώσεων, όπως στη Σύμη, τη Σύρο, τη Σχοινούσα, τη Νίσυρο και αλλού.
Θα αφήσω το ζήτημα των αφαλατώσεων, αν και οφείλω να επισημάνω εδώ, ότι ο πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος, είχε προωθήσει ως υφυπουργός διαγωνισμό, για τη δημιουργία μονάδων αφαλατώσεων, ως οριστική απάντηση στο πρόβλημα, ο οποίος ακυρώθηκε μετά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Τώρα, για τη λύση μεταφοράς με υδροφόρες το ιστορικό είναι γνωστό. Υπάρχει μονοπώλιο στην παροχή της συγκριμένης υπηρεσίας, και όσοι γνωρίζουν, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει απαιτήσει να λαμβάνει δωρεάν νερό από την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΥΑ Ρόδου αλλά, πιθανώς και τις άλλες ΔΕΥΑ, προκειμένου να διαμορφώνει πιο χαμηλά τα ναύλα μεταφοράς.
Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι:
Θα έδινε ποτέ, μια ιδιωτικοποιημένη ΕΥΔΑΠ δωρεάν το νερό; Όχι βέβαια! Αντίθετα, γνωρίζοντας την ανάγκη για νερό των κατοίκων, θα χρέωνε αναλόγως.
Γιατί, όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία και - όπως είπαν και οι συνάδελφοι μου - όλες οι ιδιωτικοποιημένες εταιρείες ύδρευσης, δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους το κοινωνικό σύνολο, γιατί είχαν στόχο, αποκλειστικά το κέρδος.
Ανάλογο ζήτημα, θα προκύψει με την ΕΥΔΑΠ Νήσων. Μολονότι στόχος ήταν, η μεταφορά τεχνογνωσίας στους ΟΤΑ και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΥΔΑΠ και στα νησιά, προέκυψαν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Αντέδρασαν, γιατί φοβήθηκαν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απαξίωσης των ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης).
Και εδώ, τίθεται ένα διπλό ζήτημα.
Τι θα γίνει με την παροχή τεχνογνωσίας-όπου αυτή έχει υπάρξει-αν ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και, κατά συνέπεια η θυγατρική της; Θα κρατήσει τη θυγατρική ο ιδιώτης, ή θα την κλείσει;
Ή μήπως θα ασχοληθεί με τα πολυπληθή και κερδοφόρα νησιά και θα αφήσει τα μικρότερα στην τύχη τους;
Είναι λυπηρό κύριοι της κυβέρνησης, αλλά με την πρόθεση σας να ιδιωτικοποιήσετε το νερό, παίζετε με τη φωτιά!
Και η φωτιά είναι ότι, θα αναγκάσετε ελληνικά νησιά, τα οποία κατοικούνται από Έλληνες πολίτες, να αναζητήσουν νερό από τη γειτονική Τουρκία. Έχουμε γλυτώσει το ενδεχόμενο αυτό αρκετές φορές, αλλά πολύ φοβάμαι, ότι οδηγούμαστε εκεί.
Πολύ περισσότερο, όταν ακόμα και μονάδες αφαλάτωσης, όπως στη Σύμη, κινδυνεύουν να σταματήσουν τη λειτουργία τους, αφού οι επιχορηγήσεις που δίνει το ελληνικό κράτος είναι πενιχρές, και πολλές φορές, όχι δίκαια κατανεμημένες, αφού κατόπιν εντολής της Τρόικας, τα έξοδα πρέπει να περικόπτονται από παντού, ακόμα και από το νερό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ-η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε μειώσεις στα τιμολόγια της-και την ΕΥΑΘ, που είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, προκειμένου να ικανοποιήσει τη διεστραμμένη απαίτηση των δανειστών μας, είναι απλά, εγκληματική.
Θυμίζω ότι, αν δεν υπήρχαμε οι ακρίτες νησιώτες, τότε η χώρα μας δεν θα είχε καν το δικαίωμα να ανακηρύξει την ΑΟΖ. Για αυτό και εμείς, χρειαζόμαστε την πολιτεία δίπλα μας, ώστε να έχουμε το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας. Πρέπει να κοιτάξετε το θέμα και με τα νησιά, γιατί το νερό είναι ζήτημα ζωής και γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να τιμάμε την ελληνική σημαία μας.
Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Ειλικρινά, εύχομαι να το ξανασκεφτείτε.
Σας ευχαριστώ.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου