Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

«Ενισχύστε το Λιμενικό Σώμα στην ακριτική μας περιοχή για να μπορεί να εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες που ψηφίζουμε».ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ


Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ  ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ  ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Μίκα Ιατρίδη: «Ενισχύστε το Λιμενικό Σώμα στην ακριτική μας περιοχή για να μπορεί να εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες που ψηφίζουμε».


Την ανάγκη να ενισχυθεί  με προσωπικό και πλωτά μέσα το Λιμενικό Σώμα στα Δωδεκάνησα και  το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τόνισε η Μίκα Ιατρίδη στη συζήτηση, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, για την κύρωση των Πρωτοκόλλων, για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των σταθερών εγκαταστάσεων στην υφαλοκρηπίδα.

Απευθυνόμενη στον Υπουργό  Ναυτιλίας, η βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι, «η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νομού Δωδεκανήσου, με επιστολή της, σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει την αφαίμαξη των υπηρεσιών της και την υπολειτουργία των λιμεναρχείων της περιοχής». Για τον λόγο αυτό - σημείωσε η Υπεύθυνη του Τομέα Ναυτιλίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων - θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου, να μπορεί η χώρα να εφαρμόσει με επιτυχία αυτό που προβλέπουν τα Πρωτόκολλα, που προώθησε ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.


Κλείνοντας, η Μίκα Ιατρίδη, επεσήμανε στον αρμόδιο Υπουργό, το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει, με τη μη εφαρμογή από την τουρκική πλευρά της συμφωνίας μεταξύ των  δυο χωρών, για τις θαλάσσιες  συνδέσεις μεταξύ των λιμένων  νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Τουρκίας, ζήτημα - που - αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο τις επίκαιρης ερώτησης, που έχει καταθέσει η Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να ξεκινήσω την εισήγησή μου, με τη διαπίστωσή ότι και τα δύο Πρωτόκολλα - την κύρωση των οποίων συζητούμε σήμερα – προχώρησαν, την εποχή που Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ήταν ο κύριος Ευθύμιος Μητρόπουλος.

Ένας άνθρωπος, ο οποίος υπήρξε εμβληματική μορφή για την παγκόσμια ναυτιλία, ένας άνθρωπος, που ενσάρκωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δυναμική και την ισχύ που έχει η ελληνική εμπορική ναυτιλία, στο σύγχρονο παγκόσμιο εμπόριο.

Πρόκειται για δύο Πρωτόκολλα, τα οποία επικαιροποιούν τις συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως σε δύο κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η καταστολή των παράνομων πράξεων, κατά της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και η καταστολή παράνομων πράξεων, κατά της ασφάλειας των σταθερών εγκαταστάσεων στην υφαλοκρηπίδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν προτίθεμαι να επεκταθώ στις ρυθμίσεις  και τις τροποποιήσεις που  επιβάλουν τα δύο αυτά Πρωτόκολλα στη Διεθνή Σύμβαση του 1988 και  στο Πρωτόκολλο του 1988 αντίστοιχα. Ούτως  ή άλλως, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει  η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα  σε ζητήματα τρομοκρατίας, αλλά και πειρατείας είναι υπαρκτές, σημαντικές και αναπόφευκτα χρειάζεται η συνεργασία των χωρών, που δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό χώρο και όχι μόνο.

Για τη χώρα μας είναι καθοριστικό, να δείχνει ότι μπορεί να είναι  πρώτη δύναμη στη ναυτιλία, όχι μόνο λόγω της διορατικότητας και της επιτυχίας των ελλήνων εφοπλιστών και της ναυτοσύνης των ελληνικών πληρωμάτων, αλλά και ως πολιτική οντότητα, ως κράτος το οποίο μπορεί και εφαρμόζει αυτά που υπογράφει.

Εμείς στηρίζουμε και  ψηφίζουμε το σχέδιο νόμου, που κυρώνει  αυτά τα δύο Πρωτόκολλα, γιατί προφανώς τη χώρα μας, την ενδιαφέρει η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η αποτροπή τρομοκρατικών και άλλων εγκληματικών πράξεων, αλλά και γιατί η χώρα μας, δεν μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις, ειδικά - όπως είπα - Έλληνας ήταν ο Γενικός Γραμματέας, που προώθησε τα Πρωτόκολλα αυτά.

Κύριε Υπουργέ,

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα  να κάνω δύο παρατηρήσεις καλόπιστα. Διαβάζοντας τις διατάξεις, στο  πώς εφαρμόζονται στην πράξη τα δύο Πρωτόκολλα, αντιλαμβανόμαστε ότι η εφαρμογή αυτή, απαιτεί ένα κράτος το οποίο διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς, για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά τα Πρωτόκολλα.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι, με τα μέτρα που λαμβάνονται, στο πλαίσιο της πολιτικής που επιβάλουν οι δανειστές μας, ο βασικός επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τόσο σε επίπεδο στελέχωσης όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού.

Ασφαλώς, γνωρίζετε ότι, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είναι στα όριά τους και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που απορρέουν από τα Πρωτόκολλα.

Ήδη, με επιστολή της προς εσάς, η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού  Σώματος Νομού Δωδεκανήσου, σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει την αφαίμαξη των υπηρεσιών της και την υπολειτουργία των λιμεναρχείων της περιοχής. Γνωρίζετε κι εσείς, ότι η περιοχή είναι αρκετά ιδιαίτερη και μπορεί να αποτελέσει πέρασμα, για όλες τις εγκληματικές δραστηριότητες, που περιγράφοντα στα Πρωτόκολλα.

Συνεπώς εδώ, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να δείτε με προσοχή, πώς  θα μπορέσει το Λιμενικό Σώμα - και ειδικά στις ακριτικές νησιωτικές περιοχές - να έχει το απαραίτητο προσωπικό και  εξοπλισμό σε πλωτά μέσα, για να μη χρειαστεί να πούμε, ότι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε στην πράξη τα Πρωτόκολλα αυτά.

Πιστεύω πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο αυτό και εύχομαι να εξαντλήσετε  όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, έστω και αν η Τρόικα, ζητά συνεχώς  περικοπές,  στην άμυνά μας και γενικά στα Σώματα Ασφαλείας.

Τέλος, τα δύο αυτά Πρωτόκολλα, θα πρέπει να τα δούμε, σε σχέση με τη γειτονική  μας χώρα. Ποια θα είναι η στάση  των γειτόνων μας; Πώς θα γίνεται  ο έλεγχος όταν απαιτείται από  τα Πρωτόκολλα; Αντιλαμβάνεστε όλοι, ότι η ασφάλεια ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα ζητήματα υφαλοκρηπίδας, είναι θέματα, που η γειτονική μας χώρα έχει τις δικές της απόψεις. Εκφράζομαι πολύ προσεκτικά και εφιστώ πάλι καλόπιστα την προσοχή.

Άλλωστε η γειτονική χώρα, έχει παράδοση, στο να μην τηρεί τις Συμφωνίες, όπως την αντίστοιχη που κυρώθηκε με το νόμο 2900/2001, για τις θαλάσσιες συνδέσεις, μεταξύ των λιμένων νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Τουρκίας. Όπως σας είπα προηγουμένως, σας έχω καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι ένα θέμα, που «καίει» όλους τους Έλληνες πλοιοκτήτες Δωδεκανήσων και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η  χώρα μας είναι από τις κορυφαίες  δυνάμεις, στο χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Το κράτος μας, οφείλει να είναι συνεπές απέναντι στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Σας ευχαριστώ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου