Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ταλαιπωρία επιβατών κρουαζιερόπλοιου στη Σύρο»


Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Ταλαιπωρία επιβατών κρουαζιερόπλοιου στη Σύρο»



Ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέθεσε η Βουλευτής Δωδεκανήσου και Υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ναυτιλίας, Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτησή της, η Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρεται στην ταλαιπωρία που υπέστησαν οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιου που προσέγγισε στη Σύρο, λόγω της απόφασης της Ασφάλειας της Σύρου να προχωρήσει σε λεπτομερή έλεγχο των διαβατηρίων των επιβατών και να τους ελέγξει έναν προς έναν, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να κρατήσει σχεδόν τέσσερις ώρες και να προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία στους επιβάτες και στο πλήρωμα.

Η Υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ναυτιλίας επισημαίνει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Σύρο δεν ακολουθείται σε κανένα άλλο ελληνικό λιμάνι, όπως, για παράδειγμα της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπου εκεί οι Αρχές ελέγχουν τη λίστα των επιβαινόντων και των στοιχείων τους, που έχουν ήδη έτοιμη οι εταιρείες κρουαζιερών, ώστε να απλοποιείται και να είναι πιο γρήγορη η όλη διαδικασία και να ελαχιστοποιείται η ταλαιπωρία των επιβατών.

Κλείνοντας την ερώτησή της, η Μίκα Ιατρίδη, ζητά να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους οι Αρχές της Σύρου ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία και διατυπώνει το εύλογο ερώτημα για το ποια διαδικασία είναι η ορθότερη, αυτή της Σύρου ή των άλλων λιμανιών της χώρας. Τέλος, η Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να μεριμνήσουν, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα που δυσφημίζουν τουριστικά τη χώρα μας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς: Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: «Ταλαιπωρία επιβατών κρουαζιερόπλοιου στη Σύρο».

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στις Κυκλάδες το περασμένο Σαββατοκύριακο, κρουαζιερόπλοιο προερχόμενο από Κωνσταντινούπολη και με προορισμό τη Μύκονο έδεσε, για λόγους ασφαλείας, στο λιμάνι της Σύρου, γύρω στις 19.45.

Σημειώνεται ότι, σε κάθε λιμάνι προσέγγισης, οι εταιρείες κρουαζιερών φροντίζουν να έχουν έτοιμη τη λίστα των επιβαινόντων στα πλοία τους μαζί με τα διαβατήριά τους, ώστε οι έλεγχοι από τις Αρχές να γίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά και η αποβίβαση των επιβατών στο λιμάνι να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με καταγγελίες, αλλά και αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας, στην προκειμένη περίπτωση η Ασφάλεια της Σύρου ζήτησε να κάνει λεπτομερή έλεγχο των διαβατηρίων και να ελέγξει έναν προς έναν τους επιβάτες, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη σταλεί προς τις Αρχές η αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των επιβαινόντων.

Έτσι, σχεδόν μιάμιση ώρα μετά την άφιξη του πλοίου, δύο άνδρες της Ασφάλειας ξεκίνησαν τον έλεγχο των 400 επιβατών και των 180 μελών του πληρώματος, ο οποίος και διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εξοργιστούν οι επιβάτες για την πολύωρη καθυστέρηση, τη στιγμή που το πλοίο είχε αναχώρηση στις 5 το πρωί και, βέβαια, να υπάρξει τεράστια δυσφήμηση για τη Σύρο.

Με δεδομένο ότι το πλοίο προσεγγίζει και σε άλλα λιμάνια, όπως της Σαντορίνης και της Μυκόνου, όπου εκεί οι Αρχές εφαρμόζουν την τακτική του ελέγχου της λίστας και των στοιχείων επιβαινόντων. Με δεδομένο ότι τέτοιες τακτικές, όπως αυτή που ακολουθήθηκε στη Σύρο, δημιουργούν εξαιρετικά άσχημη εικόνα για το νησί, με αποτέλεσμα εταιρείες κρουαζιερόπλοιων να μην το περιλαμβάνουν στους προορισμούς τους. Με δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος από τις Αρχές.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλαν τη συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου των επιβατών από την Ασφάλεια της Σύρου, κατά παρέκκλιση των συνήθων διαδικασιών που ακολουθούνται, εδώ και πολλά χρόνια στα άλλα ελληνικά λιμάνια;

2. Αν υποθέσουμε ότι οι Αρχές στη Σύρο ακολούθησαν πλήρως την προβλεπόμενη διαδικασία, αυτό σημαίνει ότι οι Αρχές των άλλων λιμανιών δεν επιτελούν σωστά το έργο τους;

3. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, όπως αυτά της Σύρου και να υπάρχει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών από τις Αρχές της χώρας σε όλα τα λιμάνια μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου