Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΌΧΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΙΔΡΥΜΑΤΑ»
Σήμερα η Βουλευτής Μαγνησίας και υπεύθυνη του τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνημε παρέμβαση της στη Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι), ζήτησε να σταματήσει η ιδρυματοποίηση τους από την Συγκυβέρνηση. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις προωθείται η μετατροπή των ΑΕΙ σε «ιδρύματα χρόνιων παθήσεων», όπου η μόνιμη υποχρηματοδότηση θα συνδυάζεται με τις παθογένειες του κομματικού κράτους που υπονομεύει συστηματικά την Εθνική Παιδεία.
Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια η Βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη ανέφερε τα εξής:
«Το παρόν Νσχ αποτελεί προσπάθεια αναθεώρησης του ν. 4009/2011 (νόμου Διαμαντοπούλου) για τα ΑΕΙ. Σύμφωνα με την ίδια την κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μιαν «ύβρι για την Δημοκρατία». Στην πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια εσωτερικής διευθέτησης προβλημάτων που απασχολούν τη Συγκυβέρνηση υπό το πρόσχημα κάποιας δήθεν «έκτακτης και κατεπείγουσας» ανάγκης. Η μόνη όμως ανάγκη που εξυπηρετείται από την διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία εισάγεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο αυτό είναι να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους. Η τρόικα του εσωτερικού γνωρίζει την αναταραχή που συνεπάγεται για την ίδια και την κοινωνία αυτό το νομοσχέδιο και πολύ απλά προσπαθεί να το περάσει στα κρυφά.
Δεν θα κουράσω με λεπτομερείς αναφορές στα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τα ΑΕΙ. Οι αγορητές του κινήματος που προηγήθηκαν, ανέλυσαν την οπτική των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Απλώς θα επισημάνω ότι και πάλι με την διαδικασία του κατεπείγοντος ανοίγετε την κερκόπορτα για την άλωση των ΑΕΙ από την Συγκυβέρνηση....
Είναι το περίφημο Σχέδιο «Αθηνά» (μαζικές καταργήσεις – συγχωνεύσεις ΑΕΙ) το οποίο τίθεται σε εφαρμογή με το άρθρο 1 του παρόντος νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα στην παρ. 4 ρυθμίζεται η διαδικασία με την οποία συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Α.Ε.Ι ή μεταβάλλεται η έδρα τους.
Πλέον με ένα απλό Π.Δ μπορούν να καταργούνται Πανεπιστήμια και ΤΕΙ κατά βούληση της κυβέρνησης. Με ένα απλό διάταγμα θα καταργείται όχι μόνο το αυτοδιοίκητο αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ, χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες που αναπόφευκτα θα επηρεαστούν από τέτοιες μαζικές καταργήσεις.
Αντίθετα, όσοι είναι φίλα προσκείμενοι στους Υπουργούς θα ωφεληθούν από αυτές τις αλλαγές αφού θα έχουν τον πρώτο λόγο στις κυβερνητικές επιλογές, μακριά από τον έλεγχο της Βουλής...
Από την άλλη ο κ. Αρβανιτόπουλος εισάγει και μια διάταξη για να εξευμενίσει την δηλωμένη αντίπαλο του κα. Διαμαντοπούλου. Με το άρθρο 5, παρ. 8 προσθέτει στον ν. 4009/2011 (νόμο Διαμαντοπούλου) την δυνατότητα, τμήματα των Α.Ε.Ι. να οργανώνουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε άλλη γλώσσα διδασκαλίας εν όλω ή εν μέρει, δηλαδή ξενόγλωσσα! Έτσι τελικά γίνεται πράξη το όραμα της κυρίας Διαμαντοπούλου για την γενικευμένη χρήση της Αγγλικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση προκειμένου να αντικατασταθεί η «ξεπερασμένη και επαγγελματικά άχρηστη στην Ε.Ε» σύμφωνα με την ίδια, Ελληνική Γλώσσα!!!
Σε τελική όμως ανάλυση το πρόβλημα των Πανεπιστημίων δεν εστιάζεται στη χρήση της Αγγλικής Γλώσσας ή στα περίπλοκα διοικητικά σχήματα που προτείνετε αλλά στην οικονομική τους επιβίωση. Όλοι γνωρίζουμε ότι η δέσμευση των αποθεματικών των ΑΕΙ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος και το κούρεμα των ομολόγων τους που ακολούθησε, τα οδήγησε σε απόλυτη οικονομική ασφυξία. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έκανε η Συγκυβέρνηση άφησε απ’ έξω δημόσιους φορείς όπως είναι τα πανεπιστήμια, ξεχνώντας βολικά την υποχρέωση της Πολιτείας να τα στηρίζει με πράξεις και όχι με λόγια. Για να μπορέσουν όμως τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, εκτός από τη διοικητική τους αυτοτέλεια, έχουν απόλυτη ανάγκη από την οικονομική τους ανεξαρτησία, για την οποία ουδεμία πρόνοια λαμβάνετε καθώς η Συγκυβέρνηση επιμένει να εντάσσει τον ευαίσθητο τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη μνημονιακή, καταστροφική πολιτική της που επιβάλλουν εξωθεσμικοί παράγοντες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου