Τρίτη 30 Απριλίου 2013

"Ανασφάλιστη Εργασία" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ



ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 10308/30.04.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Ανασφάλιστη εργασία

Καλπάζει η ανασφάλιστη  εργασία στη χώρα μας. Το 40,5% των  εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 52% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν ανασφάλιστο ή αδήλωτο προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) κ. Μ. Τούντας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ).
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ε.ΥΠ.Ε.Α., μόνο το Μάρτιο, από τις 1.891 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 979 από αυτές απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους και από τους 7.959 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές οι 2.295 ήταν ανασφάλιστοι.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση  για τα πρόσφατα γεγονότα στην Μανωλάδα, ο κ. Τούντας ανέφερε , ότι επανειλημμένα έχουν γίνει έλεγχοι στη συγκεκριμένη περιοχή και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις, τόνισε όμως , ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται τοπικά, αλλά εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.
«Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Ε.ΥΠ.Ε.Α. και υπογράμμισε τις περιορισμένες δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και μέσων.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός του Ιδρύματος περιορίζεται σε 25 ελεγκτές , πανελλαδικά, που υπηρετούν  στα τμήματα της Ε.ΥΠ.Ε.Α. στην Αθήνα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ κ. Γιώργο Κυριακόπουλο, για να μπορέσουν να ελέγξουν το σύνολο των περίπου 400.000 ενεργών επιχειρήσεων θα πρέπει ο κάθε ένας να διενεργήσει περισσότερους από 16.000 ελέγχους το χρόνο.
Οι έλεγχοι που έπρεπε να πραγματοποιούνται από τα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ έχουν μειωθεί σημαντικά. Από 107.115 το 2009, μειώθηκαν στους 46.370 το 2012. Αντίστοιχα μειώθηκε και ο αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν. Από 48.583 το 2009, περιορίστηκαν το 2012 σε 18.086.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αιτία για τη μείωση των ελέγχων πέρα από την έλλειψη προσωπικού, είναι και η άρνηση του υπουργείου Εργασίας να χορηγήσει τα έξοδα κίνησης, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να εργάζονται με τα δικά τους ιδιωτικά μέσα και αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εκτιμούν ,,ότι τόσο το μέγεθος της ανασφάλιστης εργασίας, όσο και οι απώλειες από εισφορές (εισφοροδιαφυγή), δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια σε πραγματικούς αριθμούς. 
Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


 Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για  την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό και μέσα ,,προκειμένου να μπορούν  να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στο ρόλο τους, λαμβανομένου υπόψη ,,ότι  το ελεγκτικό δυναμικό της Ε.ΥΠ.Ε.Α. για τον εντοπισμό της ανασφάλιστης εργασίας στη χώρα μας απαριθμεί μόνο 25 ελεγκτές πανελλαδικά και οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια ; 
Ποια άλλα υποστηρικτικά  των ελέγχων μέτρα πρόληψης και  καταπολέμησης των αδήλωτης εργασίας εξετάζετε, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το διογκούμενο πρόβλημα της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας στη χώρα μας ;
Σε ποιες ενέργειες  θα προβείτε για την άμεση χορήγηση της οικονομικής παροχής των  εξόδων κίνησης στους ελεγκτές της Ε.ΥΠ.Ε.Α. καθώς και την οικονομική αποκατάστασή τους για το χρονικό διάστημα της διακοπής της; 

Αθήνα, 30 Απριλίου 2013
                                                                                                                            
   Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου