Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ασφαλιστικά Ταμεία....ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ



ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 
Αριθ. Πρωτ.: 8813/26.03.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Ασφαλιστικά Ταμεία


Ανησυχητική εμφανίζεται  η εικόνα των ασφαλιστικών Ταμείων  και των οργανισμών πρόνοιας , καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου έχουν απορροφήσει ήδη ποσοστό 21,2% (2,66 δις ευρώ) της ετήσιας επιχορήγησης. Από τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει , πως οι επιχορηγήσεις που καταβλήθηκαν στα ταμεία υπερβαίνουν αισθητά την αναλογία των 2/12, καθώς έχουν απορροφήσει 2.666 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο κατά 565 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού που προκύπτει από την ισοκατανομή των ετήσιων επιχορηγήσεων.
Όσον αφορά το σύνολο του 2013, το ποσό που έχει προβλεφθεί για τις επιχορηγήσεις των Ταμείων φτάνει σε 12.604 εκατ. ευρώ και η τρόικα εκτιμά , ότι δεν θα επαρκέσει και πως το τελικό αποτέλεσμα των Ταμείων θα είναι χειρότερο από τους στόχους. Ο προϋπολογισμός προβλέπει , πως τα ασφαλιστικά ταμεία , το 2013, θα παρουσιάσουν πλεόνασμα , ύψους 3.187 εκατ. ευρώ, από πλεόνασμα μόλις 64 εκατ. ευρώ, πέρυσι. Αν το πλεόνασμα είναι μικρότερο, αυξάνεται αναλογικά το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

Αυξημένες ανάγκες στο  δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου  παρουσίασε το ΙΚΑ, που απορρόφησε το 25,6% της ετήσιας επιχορήγησης, ο ΟΓΑ που απορρόφησε το 21,4%, το ΝΑΤ το 26%, ο ΟΑΕΕ απορρόφησε το 26%, ενώ στο ΤΑΠ-ΟΤΕ αποδόθηκε το 41,2% της ετήσιας επιχορήγησης. Αναλογικά στο πρώτο δίμηνο, τα ποσοστά απορρόφησης των κονδυλίων της κρατικής επιχορήγησης θα έπρεπε να κινούνται στο 16,7%.
Επειδή:
Η σημαντική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και οι αυξημένες  ανάγκες των ασφαλιστικών Ταμείων  που καθίστανται απειλητικές  ήδη από το πρώτο δίμηνο του 2013, αναδεικνύονται σε σοβαρή απειλή ,όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του  προϋπολογισμού του 2013 , και εφόσον συνεχιστούν , θα ενεργοποιήσουν τον αυτόματο μηχανισμό λήψης διορθωτικών μέτρων. 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: 
Δεσμεύεσθε πως θα απόσχετε από οποιαδήποτε εκ νέου μείωση των συντάξεων για το τρέχον έτος;
Τι μέτρα προτίθεσθε  να λάβετε, προκειμένου να ενισχυθούν αποτελεσματικά τα ασφαλιστικά Ταμεία και να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται απρόσκοπτα στις υποχρεώσεις τους, ιδίως έναντι των συνταξιούχων πολιτών; 
Αθήνα, 26 Μαρτίου 2013
                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου