Τρίτη 2 Απριλίου 2013

"Κατώτατος μισθός" ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ. 9060/02.04.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Κατώτατος μισθός

Επειδή:
Η ρήτρα της συγκρίσιμης ευθυγράμμισης – ανταγωνιστικής υποτίμησης – με τις χώρες τις Κεντρικής και Ν.Α. Ευρώπης (σελ. 713 ΦΕΚ Α΄28/14.2.2012 του Ν.4046/2012 – Δεύτερο Μνημόνιο) αποτελεί μια διαρκή και μόνιμη ρήτρα της ελληνικής αγοράς εργασίας ανεξαρτήτως της πορείας της οικονομίας και της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με το Τρίτο Μνημόνιο, όπου εκτός των μειώσεων που είχαν επιβληθεί κατά 22% και 32% στους κατώτερους μισθούς και της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, καθορίζεται νέο σύστημα διαμόρφωσης νόμιμου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα όλης της χώρας και προβλέπονταν: «Με την παρούσα διάταξη θεσπίζεται νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατώτατου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1.4.2013 (...). Κατά το Α' τρίμηνο του 2014 το σύστημα αυτό αξιολογείται ως προς την απλότητα και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό επισημαίνεται η πρόβλεψη του Πρώτου Μνημονίου, σύμφωνα με την οποία όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν από τα εκάστοτε όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και που στο εξής θα διαμορφώνει μονομερώς η κυβέρνηση.

Με τη διαδικασία για την θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού βάσει του οποίου θα ορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού να έχει ολοκληρωθεί, το κείμενο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει δοθεί στην τρόικα και με βάση το οποίο προβλέπεται διάλογος με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, ορίζει πως το ύψος θα καθορίζεται με τον συνυπολογισμό κριτηρίων όπως η ανεργία, η οικονομική συγκυρία, ο πληθυσμός όλων όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια, η σχέση του κατώτατου με το μέσο εισόδημα, το όριο της φτώχειας, το κατώφλι ελάχιστης διαβίωσης. Επιπλέον, με συντελεστή επίδρασης στο ύψος του κατώτατου μισθού θα συνυπολογίζονται η ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή, η έκταση των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών καθώς και γενικές παραδοχές, όπως η ανεργία, η παραγωγικότητα και ο ρυθμός ανάπτυξης.
Οι μισθοί στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Ο Ν.3986/2011 (σελ. 12-13 του ΦΕΚ Α 152/1-7-2011) αναφέρει ότι: «Οι μισθοί των εργαζομένων στις Δημόσιες Επιχειρήσεις θα είναι σε αρμονία με το νέο μισθολόγιο του Δημόσιου Τομέα» και ότι οι μισθοί του Δημοσίου «…θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα επιτυγχάνοντας μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους». Η σταδιακή ολοκλήρωση της υποχρέωσης αυτής θα πραγματοποιηθεί μέσα σε τρία χρόνια. Ως αποτέλεσμα θα έχει να συνδέσει όλους τους μισθούς - και των τριών μισθολογίων - στα επίπεδα που θα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και που, αφού θα προσδιορίζεται μονομερώς από την κυβέρνηση, θα σημαίνει καταβαράθρωση των μισθών για όλα ανεξαιρέτως τα μισθολόγια στη χώρα και όχι αποκλειστικά μόνο στον ιδιωτικό τομέα.
Όσοι εργαζόμενοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και στα επίπεδα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας πλήττονται περισσότερο και αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει δραματικά τον κατώτατο μισθό , που είναι θεσμοθετημένος σε 20 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τις χώρες που έχουν υπαχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης, ο κατώτατος μισθός είτε παραμένει στα ίδια επίπεδα είτε μειώνεται όπως συμβαίνει στη χώρα μας, όπου έχει  μειωθεί κατά ένα τέταρτο.


Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, ότι δεν υφίσταται ζήτημα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού στη χώρα μας, η ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση , κ. Μ. Δαμανάκη , επισήμανε ότι «το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού είναι ανοιχτό και απολύτως εξαρτημένο με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου». Η κ. Δαμανάκη, σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», υποστήριξε , πως το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού δεν έχει κλείσει , όπως προκύπτει από τη θέση της Επιτροπής, ενώ θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, η οποία εάν δεν κριθεί ικανοποιητική, μπορεί να επιφέρει όχι μόνο την μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και τη λήψη νέων επιπρόσθετων μέτρων. 
Επειδή η υπ’ αριθμ. 7952/04.03.2013 ερώτησή μου αναφορικά με το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού παραμένει αναπάντητη παρότι έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την κατάθεσή της.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Δεσμεύονται οι κ. κ. υπουργοί , ότι δεν θα υπάρξει καμία μελλοντική μείωση του ορίου του κατώτατου μισθού και που η κ. Επίτροπος έχει συνδέσει με την πορεία και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται;
Δεσμεύεται η κυβέρνηση , ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει μείωση όσον αφορά στον κατώτατο μισθό που ισχύει σήμερα αλλά και στους μισθούς του ευρύτερου και του στενού δημόσιου τομέα που σήμερα καλύπτονται από τα μειωμένα μετά τις διαδοχικές μνημονιακές προβλέψεις ειδικά μισθολόγια;
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τρόικα δυναμώνει τις πιέσεις της σε ό,τι αφορά το θέμα των τριετιών, υποστηρίζοντας , πως οι οριζόντιες αυξήσεις και με βάση την προϋπηρεσία, δεν συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κατ' επέκταση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Θα δεχθείτε την κατάργηση των τριετιών εφόσον το απαιτήσει και επιμείνει η τρόικα;

Αθήνα, 2 Απριλίου  2013
                                                                                                                             
Η Ερωτώσα Βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου