Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

«Για ποιο λόγο οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα το φυσικό αέριο κατά 32-36% και οι ελληνικές βιομηχανίες το ρεύμα απ’ ότι οι Ευρωπαίοι»ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ


Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Για ποιο λόγο οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα το φυσικό αέριο κατά 32-36% και οι ελληνικές βιομηχανίες το ρεύμα απ’ ότι οι Ευρωπαίοι»


Ερώτηση στους αρμόδιους  Υπουργούς κατέθεσε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα, για το κατά 32-36% ακριβότερο αέριο που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές και το ακριβότερο ρεύμα που πληρώνουν οι ελληνικές βιομηχανίες σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Ειδικότερα ανέφερε ότι πριν λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom αποκάλυψε το χάσμα που υπάρχει στη τιμή με την οποία αγοράζει η Ελλάδα το φυσικό αέριο σε σχέση με τη μέση τιμή που πουλάει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα αγοράζει κατά 32-36% ακριβότερα!! Βάσει των τελευταίων διαθεσίμων στοιχείων, στο σύνολο του έτους, οι «πλούσιοι» Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν επιπλέον συγκριτικά με τους Ευρωπαίους 250 έως 300 εκατ. δολάρια!!.


Στηλίτευσε την αδράνεια της κυβέρνησης να προβεί σε κατάλληλες διαπραγματεύσεις ή νομικές κινήσεις για να επιτύχει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, όπως έχουν κάνει ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία και έχουν επιτύχει την αναθεώρηση της τιμής προς τα κάτω, όχι μόνο για τις μελλοντικές συμβάσεις προμήθειας, αλλά και αναδρομικά. Οι αναδρομικές αυτές προσαρμογές αναμένεται να φέρουν συνολικές εκπτώσεις της τάξης των 800-900 εκατ. δολαρίων για τις χώρες αυτές. Όχι όμως και για την Ελλάδα!.

Το 2012, μετά από διαπραγματεύσεις, η ρωσική εταιρία αναγνώρισε αναδρομικές  εκπτώσεις συνολικού ύψους 3,3 δις δολαρίων σε πελάτες της. Η χώρα μας δε συγκαταλέγεται πουθενά!!.

Παράλληλα, επισήμανε ότι παραπάνω από 60 μεγάλες ελληνικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να παραδώσουν τα κλειδιά στον κ. Σαμαρά, διότι πληρώνουν το ρεύμα σε πολύ αυξημένες τιμές σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Το αίτημά τους είναι απλό: Να πληρώνουν το ρεύμα με ευρωπαϊκά τιμολόγια. Ο κ. Σαμαράς έγινε αποδέκτης του ως άνω αιτήματος. Και τί έκανε; Τίποτα!! Η κυβέρνηση προτιμά να επιδοτεί τη ΔΕΗ κατ’ αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Τί θα επακολουθήσει; Μπαράζ από λουκέτα, που θα οδηγήσουν άμεσα 20.000 εργαζόμενους στην ανεργία και έμμεσα στην απώλεια επιπλέον 200.000 θέσεων εργασίας.

Στο 1,5 εκατομμύριο ανέργων δεν  αντέχει η χώρα να προσθέσει άλλους 220.000 χιλιάδες εξαιτίας της αδιαφορίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης.

Το προσεχές διάστημα θα τεθούν πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι σε βιομηχανικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα σε διαθεσιμότητα. Σε περιοχή δηλαδή που πλήττεται τα μέγιστα από την ύφεση και την ανεργία! Αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει δεν θα έχει προηγούμενο και θα είναι η τελευταία πράξη της ελληνικής βιομηχανίας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζήτησε να μάθει τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με το φυσικό αέριο και τηGazprom. Θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτευχθεί η μείωση τιμής αγοράς του, γεγονός που θα ανακουφίσει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Επιπλέον, ρώτησε τι σκοπεύει να πράξει αναφορικά με το θέμα των  ενεργοβόρων βιομηχανιών της  Ελλάδας; Αν θα ικανοποιηθεί επιτέλους  το αίτημά τους να πληρώνουν το ρεύμα  όσο οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους. Αλήθεια πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να προσελκύσει νέες επενδύσεις, όταν δεν μπορεί να διαφυλάξει αυτές που ήδη υπάρχουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου