Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

«Μπορείτε να κοιτάξετε τον ελληνικό λαό στα μάτια και να τον διαβεβαιώσετε ότι δεν θα γίνει «κούρεμα» καταθέσεων και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων;»ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ


Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ

«Κύριε Στουρνάρα λέτε «παχιά» λόγια και δίνετε έωλες υποσχέσεις που σας έχουν εκθέσει κατ’ επανάληψη»

«Μπορείτε να κοιτάξετε τον ελληνικό λαό στα  μάτια και να τον διαβεβαιώσετε  ότι δεν θα γίνει «κούρεμα» καταθέσεων και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων;»


«Κυρία Πρόεδρε, έχω  δανεισμένο χρόνο από χθες για  σήμερα και σας παρακαλώ πολύ, εάν  ξεπεράσω το χρονικό όριο της πρωτομιλίας, να μου προσθέσετε και το χρόνο  της δευτερομιλίας.

Κύριε Υπουργέ, μετά τη σημερινή σας στάση, που δεν περίμενα να είναι τέτοια, έχω να σας κάνω μία δήλωση. Εμείς οι δύο έχουμε μία φυσική μη σύμπτωση, αστρική μη σύμπτωση. Έχουμε, παράλληλα, και μία φυσική αποστροφή απέχθειας. Θα μου πείτε, αμοιβαίο. Το δέχομαι. Και ξέρετε γιατί; Θα σας πω, επιχειρηματολογώντας. Πάνω σε αυτά που μου δώσατε σήμερα, ρίξατε νερό στο μύλο το δικό μου -όπως είπατε ακριβώς τη φράση- διότι τέσσερις φορές έχετε αναβάλει και δεν έρχεστε να απαντήσετε σε επίκαιρη ερώτηση που σας έχω υποβάλει για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Και ερωτώ: Με ποιο δικαίωμα το κάνετε; Τέσσερις φορές!

Θα την επαναφέρω άλλες τέσσερις, για να σας εκθέτω. Και ξέρετε γιατί; Διότι σήμερα ως υπουργός Οικονομικών -διότι εάν το κάνατε αυτό ως οιοσδήποτε Έλλην πολίτης, δικαίωμά σας- ήρθατε και είπατε «απαντώ με το δεν απαντώ». Εάν αυτό συγχωρείται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα τη δική σας Δημοκρατία, καλά κάνει. Με τη δική μου Δημοκρατία δεν συγχωρείται, γι’ αυτό και έχουμε αυτήν τη θέση αποστροφής και μη φυσικής σύμπτωσης, μη αστρικής σύμπτωσης, εάν θέλετε.


Και το λέω αυτό γιατί; Γιατί προσδοκούμε  άλλα που πρέπει να γίνουν για την  πατρίδα μας. Περισσότερο, όμως, νομίζω πως όλοι έχουμε μία βάση ελπίδας  για να λέμε ότι κάτι θα αλλάξει. Έρχεστε εσείς, όμως, σήμερα και λέτε «δεν απαντώ». Βεβαίως, απαντούσατε όταν ήσασταν στο ΙΟΒΕ και λέγατε το 2008 ότι σε δύο χρόνια, δηλαδή το 2010, θα μπούμε στις αγορές. Επειδή έχετε δώσει τέτοιες απαντήσεις, βεβαίως αποφεύγετε να απαντήσετε τώρα. Και σας ερωτώ: Με ποιο δικαίωμα ως Υπουργός Οικονομικών δεν ήρθατε να απαντήσετε στην επίκαιρη επερώτηση και την αναβάλατε τέσσερις φορές;

Θέλω να πω και κάτι άλλο πάνω στο  θέμα, στο οποίο με διήγειρε πάλι ο κ. Βορίδης, όσον αφορά τις καταθέσεις και τις τράπεζες. Θέλω να σας διαβάσω κάτι, κ. Βορίδη, και πιστεύω ότι αυτόν τουλάχιστον θα τον λαμβάνατε σχετικώς υπ’ όψιν. Απευθύνομαι προς εσάς ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, εννοώντας και τον κ. Στουρνάρα. Διαβάζω: «Να στηρίζετε την κυβέρνηση, να απαντάτε στη Βουλή, να με ενημερώνετε για τα σχέδιά σας, οποιοδήποτε πρόβλημα να καταστέλλεται εν τη γενέσει του». «Να απαντάτε στη Βουλή», σας είπε χθες ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεώς σας. Σας ετέθη ερώτημα από Πρόεδρο κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και εσείς, παραβλέποντας αυτό –δικαίωμά σας, έτσι είστε εσείς εκεί- λέτε «δεν απαντώ».

Έρχομαι να πω το εξής: Κατοχυρώνετε περισσότερο  τα συμφέροντα του ελληνικού λαού με το να λέτε ότι είναι σίγουρο  ότι οι εγγυημένες καταθέσεις στην Ευρώπη δεν κουρεύονται; Το σημείωσα. Είπατε επί λέξει: «Είναι σίγουρο ότι οι εγγυημένες καταθέσεις στην Ευρώπη δεν κουρεύονται». Σας διαβάζω: Σε ποιες καταθέσεις προβλέπεται κούρεμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal», ποιο είναι το σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση των τραπεζών. Μιλάει για σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση τραπεζών.

«Οδηγία για κούρεμα και σε καταθέσεις κάτω των εκατό χιλιάδων ευρώ ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal για τις χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα» -με έντονα στοιχεία τη λέξη «Ελλάδα».

Πρόκειται για άρθρο στο blog της οικονομικής συντάκτριας κυρίας τάδε, σύμφωνα με το οποίο στο τελευταίο προσχέδιο Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις «εκ των έσω» διασώσεις τραπεζών (bail in) αναφέρεται ότι υποψήφιες για κούρεμα θα είναι και οι μέχρι σήμερα εγγυημένες καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Το διαψεύσατε; Είναι χθεσινές εφημερίδες. Να πιστέψουμε εσάς με αυτά που έχετε πει, με αυτά που έχετε κοροϊδέψει μέχρι σήμερα τον ελληνικό λαό; Ή να πιστέψουμε αυτούς; Και ξέρετε γιατί, κύριε Βορίδη; Είπατε χθες ότι σας δώσαμε εφημερίδες. Δεν διαψεύσατε όμως από χθες μέχρι σήμερα τις εφημερίδες. Δεν ήσασταν σε θέση να τις διαψεύσετε. Έρχεστε εδώ με τη ρητορική σας -τη δέχομαι- αλλά δεν διαψεύδετε τα γεγονότα που επικαλούμαστε.

Εδώ δεν είναι ανικανότητα, είναι  αμηχανία. Και δεν μπορείτε να κάνετε και διαφορετικά. Και ξέρετε γιατί; Διότι τον δυστυχή ελληνικό λαό  μέχρι σήμερα τον έχετε μάθει να πληροφορείται από εφημερίδες. Από ξένες εφημερίδες μάθαμε για τα σκάνδαλα του C4I. Από ξένες εφημερίδες μάθαμε για το σκάνδαλο της Siemens. Από ξένες εφημερίδες μάθαμε για τη λίστα Λαγκάρντ. Ήρθαν επίλεκτα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της Κυβέρνησης των άλλοτε ποτέ κυβερνήσεων και είπαν: «Εμείς δεν ξέραμε τίποτα. Για τη λίστα Λαγκάρντ από τις εφημερίδες, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μάθαμε.»

Γιατί τώρα εναντιώνεστε στις ειδήσεις που φέρνουν οι εφημερίδες, όταν εσείς αποσιωπάτε τα γεγονότα; Και να σας πω και κάτι; Από εφημερίδες έμαθε ο ελληνικός λαός τις αποφάσεις του γερμανικού δικαστηρίου και για το C4I και για τη Siemens. Και επικαλείται στο σκεπτικό του, που δημοσιεύουν οι εφημερίδες, την απόφαση του γερμανικού Ειρηνοδικείου για το 2% που πήραν τα δύο κόμματα στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, και μνημονεύει και τους εισπράκτορες. Και τους ξέρετε, και τον εισπράκτορα της Νέας Δημοκρατίας και τον εισπράκτορα του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά όλα τα μάθαμε από εφημερίδες, έφτασαν στα δικαστήρια και δεν είχατε την παρρησία ούτε να σταθείτε απέναντί τους, πολλώ δε μάλλον να τα διαψεύσετε. Και όταν έχετε ερωτήσεις, λέτε «δεν απαντώ» και έρχεστε μετά και λέτε «είναι σίγουρο ότι οι εγγυημένες καταθέσεις στην Ευρώπη δεν κουρεύονται».

Τη σιγουριά σας αυτή νομικά, πολιτικά, οικονομικά πού τη στηρίζετε; Διότι θέλουμε εγγυήσεις, διότι δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη!

Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι  δεν θα κουρευτούν. Σας δηλώνω: Κάνετε επίσημη δήλωση ως Υπουργός Οικονομικών  εάν συνταχθεί και υπογραφεί τρίτο μνημόνιο, ναι ή όχι; Βγείτε και μιλήστε κοιτώντας στα μάτια, λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Γιατί προηγουμένως άκουγα τον κ. Βορίδη που με πόνο ψυχής χρησιμοποίησε μία φορά τη φράση «λέτε ψέματα».

Εμείς λέμε την αλήθεια. Λέμε την αλήθεια κι αυτήν δεν μπορείτε να την αντιμετωπίσετε, γι’ αυτό και σας προκαλούμε». Και λέω το εξής: Μπορείτε να επιβεβαιώσετε και να διαβεβαιώσετε τον ελληνικό λαό, χωρίς υποσχέσεις, χωρίς «να» και χωρίς «πρέπει» και χωρίς «θα» και χωρίς «πρέπει να»; Μπορείτε να του εξασφαλίσετε ότι δεν θα γίνουν περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων; Τώρα να βγείτε να το πείτε! Σας προκαλούμε. Μπορείτε να βγείτε και να τον διαβεβαιώσετε ότι δεν θα μειωθεί -30% λένε κάποιοι- το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων; Βγείτε να διαβεβαιώσετε τον ελληνικό λαό.

Μπορείτε να διαβεβαιώσετε  τον ελληνικό λαό ότι δεν θα τοποθετηθεί ξένος μάνατζερ στο  ΤΑΙΠΕΔ; Ή Γερμανός ή Ολλανδός λένε οι εφημερίδες. Δεν το διαψεύσατε. Έρχεται  ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, φεύγει ο Έλληνας. Και θα δείτε μετά πώς θα προχωράμε σε εκποιήσεις της γης, της ελληνικής γης, διότι όταν πουλιέται η ελληνική γης, πουλιέται η ελληνική πατρίς!

Διαβεβαιώστε τον ελληνικό λαό, εάν είστε σε θέση να το κάνετε και εάν είστε σε θέση να υποστηρίζετε ότι λέτε την αλήθεια. Οδηγούμεθα σε πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ναι ή όχι; Βγείτε και πείτε ότι, «ό,τι και να γίνει και μέχρι τότε, εάν δύνασθε, δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία». Είστε σε θέση να το κάνετε; Και κάτι άλλο, πολύ σοβαρό. Εμείς δεχόμαστε με αναδρομικότητα στο νόμο να θεσπίσουμε εάν θέλετε νόμο, ιδιαίτερα για τους πολιτικούς άνδρες που χρημάτισαν, με μία αναδρομικότητα σε βάθος εικοσαετίας, με κακουργηματική πρόβλεψη. Να υπογράψουμε όλοι –εμείς έχουμε ένα χρόνο και λιγότερο, τουλάχιστον εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου έχουμε ένα χρόνο σε αυτό το θέμα που λέγεται πολιτική ζωή- ότι δεν είχαν ποτέ off shore, ότι δεν μετέφεραν ποτέ τα χρήματά τους σε τράπεζα του εξωτερικού, ότι και εάν μετέφεραν τα λεφτά τους σε τράπεζα του εξωτερικού, τα έφεραν πίσω στην Ελλάδα. Και αυτές οι υπεύθυνες δηλώσεις επαναλαμβάνω ότι θα έχουν κακουργηματική πρόβλεψη. Είστε σε θέση να το κάνετε; Για να μη μένουμε στα παχιά λόγια και σε αυτές τις έωλες υποσχέσεις που σας έχουν εκθέσει κατ’ επανάληψη. Πάρτε θέση, λοιπόν, εάν δεν θέλετε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό ή εάν δεν θέλετε να κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας.

Και κάτι άλλο. Αναφέρομαι επί τροχάδην σε αυτό το νομοσχέδιο. Είπατε για τη φοροδιαφυγή. Ποιοι  θα φοροδιαφύγουν, εάν υποτεθεί ότι  βοηθάμε και ψηφίζουμε αυτή την Οδηγία που ενσωματώνεται;

Σας διαβάζω: «Όσοι έχουν  εισόδημα από απασχόληση, αμοιβές  διευθυντών, προϊόντα ασφάλειας ζωής που δεν καλύπτονται από άλλες  νομικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή πληροφοριών  και άλλα παρόμοια μέτρα, συντάξεις και ακίνητη περιουσία και εισόδημα από ακίνητη περιουσία». Μένω στο τελευταίο, γιατί τα υπόλοιπα είναι για μεσαία και κάτω κοινωνικά στρώματα.

Εδώ είναι υποχρεωτικές οι συμβολές και οι συμβουλές. Στο  τελευταίο για την ακίνητη  περιουσία θέλω να σας παρακαλέσω για τα εξής.

Βλέπω αυτό που κάνει  ο κ. Βορίδης. Του αρέσει, είναι  βίτσιο. Όταν μιλάει ο κ. Βορίδης, τον  ακούμε. Όταν μιλάνε άλλοι, ο κ. Βορίδης  παίζει αυτό το ρόλο. Απασχολεί τους Υπουργούς. Μου το έχετε ξανακάνει  και άλλη φορά, κύριε Βορίδη. Σας είπα ότι δεν είναι καλό αυτό το πράγμα.

Λέμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία: Ξέρετε πολλές ακίνητες περιουσίες που  δεν είναι σε off shore; Έχετε ακούσει ποτέ τι έχει γίνει σε αυτήν την περίφημη ΔΟΥ Κρανιδίου που έκλεισε και έστειλε τις off shore στη ΔΟΥ Ναυπλίου και η ΔΟΥ Ναυπλίου σήκωσε τα χέρια ψηλά και έστελνε σε όλο τον κόσμο και στους ερωτώντες Βουλευτές ότι «ξέρετε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στον έλεγχο, διότι είμαστε πολύ λίγοι υπάλληλοι και αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις υποχρεώσεις»; Ξέρετε πόσες έφυγαν μέσα σε μία εβδομάδα από τις off shore, πόσες άλλαξαν πατρίδα; Γύρω στις εκατόν είκοσι. Ενοχλήσατε ποτέ να μάθετε ποιοι είναι πίσω από τις off shore Κρανιδίου, για να δείτε πώς φεύγουν και για να δείτε πώς γίνεται η φοροδιαφυγή;

Και κάτι άλλο. Είχα την  τύχη –δεν ξέρω αν είναι τύχη, εγώ  θα το έλεγα ατυχία, αλλά τυπικά λέω  ότι είναι τύχη- να συμμετέχω στην Προκαταρκτική Επιτροπή. Στη λίστα  Λαγκάρντ, κύριε Υπουργέ, είναι ενενήντα δύο off shore. Ενενήντα δύο! Και, όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα στις off shore, τα προσωπικά δεδομένα αναφέρονται σε φυσικά πρόσωπα. Ενενήντα δύο off shore στη λίστα Λαγκάρντ, που για πολλές από αυτές αποκαλυπτόταν από τον διακριτικό τους τίτλο σε ποιον ανήκαν!

Από τον διακριτικό τους τίτλο ή εάν θέλετε από την επωνυμία τους αποκάλυπταν οι ίδιες, έσωθεν αποκαλυπτόταν ο ιδιοκτήτης.

Τι έγινε; Ποιος έλεγχος; Από ποιο ΣΔΟΕ; Γνωρίζετε για ανθρώπους, φίλα προσκείμενους ή φιλικότατα προσκείμενους στον Πρωθυπουργό, με ποσά τεράστια και μάλιστα όχι στων ιδίων το όνομα, αλλά στο όνομα των γονέων. Τι κάνατε, για να δούμε ότι οι υπηρεσίες υπό τη διοίκησή σας επιτελούν αυτόν τον σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκαν κι ότι δεν κάνουν φιέστα για το «Δελφινάριο», νούμερο στην Ύδρα, για να συλλάβουν με τα ΕΚΑΜ και το ΣΔΟΕ τον ταβερνιάρη και να παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Εδώ, επί της ουσίας, τι κάνατε γι’ αυτούς, γι’ αυτές  τις λίστες και γι’ αυτή τη λίστα  Λαγκάρντ με τις ενενήντα δύο off shore;

Κυρία Πρόεδρε, με την  ευγενική σας ανοχή θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με τις δικηγορικές εταιρείες και τους δικηγόρους της αλλοδαπής.

Κύριε Υπουργέ, τι θα συμβεί αν προσλάβουμε –μία ερωτηματική σκέψη- Γερμανούς δικηγόρους, που έχουμε δικαίωμα -κατά πώς λέτε- και θέλουμε να στραφούμε εναντίον της «Γερμανικής Δημοκρατίας» και εναντίον του γερμανικού κράτους; Θα ακριβοπληρώνουμε Γερμανούς δικηγόρους για να στραφούμε εναντίον του γερμανικού κράτους; Αυτό το διατυπώνω ως μία απορία σε σχέση με πολλές άλλες, αλλά δυστυχώς, ο χρόνος αυτού του γελοίου θέματος που λέγεται Κανονισμός της Βουλής, δεν μου επιτρέπει να προχωρήσω.

Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία  Πρόεδρε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου