Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Ερώτηση προς τον Υπουργό  Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα, για τους λαθρομετανάστες και το πρόγραμμα επαναπατρισμού τους που σταμάτησε λόγω… γραφειοκρατίας.

Ειδικότερα, επέκρινε την  κυβέρνηση, γιατί η Ελλάδα έπαψε να επαναπατρίζει τους λαθρομετανάστες εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Είναι περισσότερο από ένα μήνα που η χώρα μας δεν έχει απελάσει λαθρομετανάστες, διότι το πρόγραμμα επαναπατρισμού τους, που συγχρηματοδοτείται από το Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεων έχει «μπλοκάρει». Οι πτήσεις επαναπατρισμού τους έχουν σταματήσει για γραφειοκρατικούς λόγους. Απαιτούνται εγκρίσεις επί εγκρίσεων, αν και ολοκληρώνονται οι σχετικοί διαγωνισμοί. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο της πολύμηνης καθυστέρησης για να πέσει ακόμη και η τελική υπογραφή!

Οι επιχειρήσεις στα  πλαίσια του «Ξένιου Δία» δεν  γίνονται πλέον με την ίδια συχνότητα, και όταν γίνονται, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφού οι παράνομα διαμένοντες  στη χώρα μας, οδηγούνται στο κρατητήριο και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι.


Επομένως, παρόλο που  η όλη διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, έχουν συγκεντρωθεί οι λαθρομετανάστες, περιμένει το αεροσκάφος, και τελικά δεν πραγματοποιείται η πτήση εξαιτίας μίας υπογραφής. Γι αυτό το λόγο, τα κρατητήρια, τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και το Τμήμα Αλλοδαπών έχουν γεμίσει ασφυκτικά από προσαχθέντες και, πλέον, δεν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας άλλων. Και έτσι αφήνονται ελεύθεροι!! Παρέθεσε μάλιστα και τη σχετική μαρτυρία αξιωματούχου και συνδικαλιστή της Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται μπαίνουν από τη μία πόρτα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και βγαίνουν από την άλλη, με αποτέλεσμα να πιάνουν τους ίδιους και τους ίδιους σε εβδομαδιαία βάση». Στην Αμυγδαλέζα φιλοξενούνται περισσότεροι από 2.300 λαθρομετανάστες, χωρίς καθαριότητα, οι οποίοι στοιχίζουν στο κράτος 12.000 ευρώ ημερησίως για σίτιση!

Η χώρα μας έχει γίνει ένα γιγάντιο χωνευτήρι ανθρώπινων ψυχών και  συνεχίζει να δέχεται και άλλους με τους ίδιους αμείωτους ρυθμούς. Ο  ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι  ο αριθμός των λαθρομεταναστών  φτάνει πλέον τα 2 εκατομμύρια. Ήδη 1 στους 5 κατοίκους της Ελλάδας είναι λαθρομετανάστες! Η χώρα μας έχει υποστεί ήδη τη μεγαλύτερη βίαιη πληθυσμιακή αλλοίωση στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία (17,5% σε 20 χρόνια).

Μια ολόκληρη πόλη από λαθρομετανάστες  περνά τα ελληνοτουρκικά σύνορα κάθε χρόνο. Περισσότεροι από 90.000 αλλοδαποί προστίθενται κάθε έτος στους υπάρχοντες που έχουν «εγκλωβιστεί» στην Ελλάδα, ενώ μόνο από τον Έβρο περνούν καθημερινά τουλάχιστον 250 παράνομοι μετανάστες. Λόγω της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ και των διακρατικών συμφωνιών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με τις χώρες που στέλνουν λαθρομετανάστες, αναπόφευκτα, η μοναδική πύλη εισόδου την Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία μπαίνει από την Τουρκία, η οποία, επί τους ουσίας, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα ώστε να μπλοκάρει την έξοδό τους από τα σύνορά της, αλλά, αντιθέτως, παραβιάζει συστηματικά τη συμφωνία επανεισδοχής που έχει υπογράψει.

Ζήτησε να την ενημερώσει ο αρμόδιος Υπουργός για ποιο λόγο έχουν ατονήσει οι επιχειρήσεις – σκούπα του «Ξένιου Δία» και τι προτίθεται να κάνει ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία που κρατά στη χώρα μας τους λαθρομετανάστες; Γιατί υπάρχει τέτοια καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των πτήσεων επαναπατρισμού τους;

Επίσης, ρώτησε να μάθει τι θα γίνει  με τα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας των λαθρομεταναστών και εάν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι συλλαμβάνονται λαθρομετανάστες και μετά αφήνονται ελεύθεροι από τους αστυνομικούς κατόπιν προφορικών εντολών, διότι η έγγραφη εντολή θα ήταν παράνομη και θα επέσυρε κυρώσεις στους εντολείς;

Τέλος, ζήτησε να πληροφορηθεί τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, αφενός, με τη Συνθήκη του Δουβλίνου και, αφετέρου, με την πολιτική και την πρακτική της Τουρκίας να στέλνει συνεχώς λαθρομετανάστες αρνούμενη να τους δεχθεί πίσω, παραβιάζοντας, έτσι, τη συμφωνία επανεισδοχής τους που υπέγραψε με την Ελλάδα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής 

Χρυσούλα – Μαρία Γιαταγάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου