Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

«Συνάντηση Ράιχενμπαχ με τους Προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου»ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ


Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Συνάντηση Ράιχενμπαχ με τους Προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου»


Τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κων. Μενουδάκο, επισκέφθηκε  σήμερα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force), Χορστ Ράιχενμπαχ, προκειμένου να ενημερωθεί για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και τον βαθμό αποσυμφόρησης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ο κ. Μενουδάκος ενημέρωσε τον κ. Ράιχενμπαχ για την αποτελεσματικότητα των νέων νομοθετικών μέτρων που επιβάλλουν «φίλτρο» εισόδου υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως είναι η αύξηση παραβόλων κ.λπ., προκειμένου να επέλθει αποσυμφόρηση του δικαστηρίου από το μεγάλο όγκο των εκκρεμών υποθέσεων.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ σημείωσε ότι ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων μειώθηκε κατά 10%, καθώς υπήρξαν έντονοι ρυθμοί δημοσίευσης αποφάσεων από όλα τα Τμήματα του δικαστηρίου.

Όμως, ο κ. Μενουδάκος επεσήμανε στον κ. Ράιχενμπαχ ότι  η όλη προσπάθεια των συμβούλων  Επικρατείας για να μειώσουν κατά 10% το «στοκ» των εκκρεμών υποθέσεων έπεσε στο κενό. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν μείωσε τον αριθμό των αναιρέσεων κατά αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων, αλλά αντίθετα τον αύξησε, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» η προσπάθεια των δικαστών να μειωθεί κατά 10% ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων.


Ανάλογη επίσκεψη με το ίδιο αντικείμενο πραγματοποίησε χθες ο  κ. Ράιχενμπαχ στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη.

Ερωτάσθε:

  1. Με ποια θεσμική ιδιότητα ο κΡάιχενμπαχ ζήτησε και πέτυχε συνάντηση με τους ως άνω Ανώτατους Δικαστικούς ΛειτουργούςΠροέδρους Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώραςκαι αξίωσε τηνπαροχή λεπτομερών εξηγήσεων επί θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των Δικαστηρίων παρεμβαίνοντας, κατ’ αυτόν τον τρόποουσιαστικά, στη λειτουργία της Δικαστικής εξουσίας.

Αθήνα, 17/06/2013

Ο Ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Καπερνάρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου