Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Κωλυσιεργία στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη βιομηχανική κάνναβη»ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ


Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Κωλυσιεργία στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη βιομηχανική κάνναβη»


Ερώτηση προς τους Υπουργούς  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα, για την κωλυσιεργία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη βιομηχανική κάνναβη.

Η απελευθέρωση της καλλιέργειας της βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης στην Ελλάδα ήταν αίτημα πολλών αγροτών  και επαγγελματιών λόγω των πλεονεκτημάτων του φυτού της κάνναβης στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία.

Στη χώρα μας, η βιομηχανική  κάνναβη με την υψηλή της παραγωγή σε ποσότητα και ποιότητα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στην αμειψισπορά σε ζιζανοβριθείς και εντομόπληκτους αγρούς και ως φυτού πολλαπλών και σημαντικών χρήσεων, βιομηχανικών, κτηνοτροφικών, διατροφικών κλπ.


Συνεπώς, θα συντελέσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη γεωργία, τη βιομηχανία και το εμπόριο, σε μια χώρα όπου η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας καλπάζουν.

Με δική μας συνδρομή και πίεση, ψηφίστηκε ο νόμος 4139/2013 «Περί  εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες  διατάξεις» (ΦΕΚ 74 Α’), σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης (Cannabissativa) και η εμπορία των προϊόντων της στην Ελλάδα. Στο νόμο αυτό προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να καταστεί δυνατή η καλλιέργεια και εκμετάλλευση της βιομηχανικής κάνναβης.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ακόμη δεν  έχουν προχωρήσει στην υπογραφή της  εν λόγω Απόφασης!  Γι’ αυτό, στηλιτεύει την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία  τους και ζητά να μάθει πότε επιτέλους  θα υπογραφεί και για ποιο λόγο καθυστερεί τόσο πολύ να διευθετηθεί ένα θέμα, που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, και το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη στην κλάδων της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του εμπορίου και της βιομηχανίας και θα συντελέσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου