Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

«Νότης Μαριάς: Στη Βουλή προτάσεις για μείωση της ανεργίας» Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανεργίας


Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

«Νότης Μαριάς: Στη Βουλή προτάσεις για μείωση της ανεργίας»


Μιλώντας στην Ολομέλεια  της Βουλής χθες 5/7/2013 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανεργίας.

Συγκεκριμένα αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που οφείλεται στο μνημόνιο και στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Έτσι, η μακροχρόνια ανεργία για το 2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμορφωθεί στα 11,6 εκατομμύρια, ενώ η ανεργία συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 26,6 εκατομμύρια πολίτες. Η μαζική αυτή ανεργία οδηγεί ουσιαστικά σε μία μετακίνηση πληθυσμών από τις χώρες του Νότου, στις χώρες του Βορρά. Έχουμε, δηλαδή, μία αφαίμαξη εγκεφάλων, αυτό που αποκαλείται «brain drain».

Στην Ελλάδα του μνημονίου  παρότι η πατρίδα μας χρεώθηκε με δάνεια από το ΔΝΤ, τις χώρες της Ευρωζώνης και το EFSF 219 δισεκατομμύρια ευρώ, στην πραγματική οικονομία έπεσαν λιγότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού τα υπόλοιπα δόθηκαν για την εξόφληση των παλιών δανείων.


Όπως επισήμανε ο  Νότης Μαριάς με βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2013, η ανεργία των νέων βρίσκεται πάνω από το 60%, ενώ η μακροχρόνια ανεργία για το 2012 είναι η υψηλότερη που διαμορφώνεται και κυμαίνεται στο 16,8%. Αυτό οδηγεί σε μετακίνηση χιλιάδων νέων ανέργων οι οποίοι πηγαίνουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναζήτηση εργασίας.

Μάλιστα, με βάση πρόσφατη έκθεση της  Κομισιόν που είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα Ιουνίου, θα επιθυμούσαν να μετακινηθούν και να πάνε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τουλάχιστον 400.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι επιστήμονες. Ήδη στη Γερμανία απασχολούνται 123.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι 25.000 έχουν μεταβεί μετά την υιοθέτηση του Μνημονίου. Επίσης, υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 γιατροί που υπηρετούν στη Γερμανία, ενώ μια άλλη μελέτη τους ανεβάζει στους 6.500. Αυτό καταδεικνύει μια έντονη τάση κινητικότητας των Ελλήνων η οποία κατά 170% το διάστημα 2008-2012.

Και όλα αυτά ενώ το πραγματικό μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί  κατά 5,5% το 2012 τη στιγμή που στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 0,5%. Έτσι η ανταγωνιστικότητα της χώρας παρά τη μείωση των μισθών δεν ενισχύθηκε αποδεικνύοντας ότι και στο σημείο αυτό η Τρόικα έκανε λάθος. Άλλωστε η λανθασμένη πολιτική του μνημονίου οδήγησε σε μαζική ανεργία, η οποία επίσημα ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν τη δημιουργία Δημόσιας Επενδυτικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για την ανάπτυξη και τη χαμηλότοκη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ελευθέρων επαγγελματιών και νέων επιστημόνων. Για το κεφάλαιο της παραπάνω Τράπεζας θα πρέπει να διατεθούν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ που περισσεύουν πλέον από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα οποία ως γνωστόν πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Η παραπάνω Τράπεζα μετά από μόχλευση μπορεί να διαθέτει κεφάλαια τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων του πρωτογενούς τομέα, αλλά και των άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην οικονομία της γνώσης.

Ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Μόνο έτσι η Ελλάδα θα γίνει πραγματικά ανταγωνιστική και θα μείνουν στην πατρίδα μας οι νέοι επιστήμονες. Αλλά αυτό προϋποθέτει καταγγελία του μνημονίου και εκδίωξη της Τρόικα από την πατρίδα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου