Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

«Τι συμβαίνει επιτέλους με τα αμαρτωλά CDS;» ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ – ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ


Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ – ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: «Τι συμβαίνει  επιτέλους με τα αμαρτωλά CDS;»


Με ερώτησή της, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η κ. Χρυσούλα Γιαταγάνα ζητά να ενημερωθεί για την υπόθεση των αμαρτωλών CDS και επίσης σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι Υπουργοί της κυβέρνησης για την διερεύνηση του θέματος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από  λίγες ημέρες, οι ρυθμιστικές αρχές  της Κομισιόν, κατηγόρησαν 13 τράπεζες ότι παραβίασαν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες για την αγορά των CDS.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα προκαταρκτικής έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 2006 και 2009 οι τράπεζες αυτές είχαν έρθει σε συνεννόηση προκειμένου να αποκλείσουν την είσοδο ανταγωνιστών στη συγκεκριμένη αγορά.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών  των γεγονότων, όπως αναφέρει η κ. Γιαταγάνα, είχαμε τον πλουτισμό  των συγκεκριμένων τραπεζών με κέρδη  τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα διογκωνόταν τεχνητά η οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη και τη χώρα μας ειδικότερα.

Το θέμα των αμαρτωλών CDS είχε θέσει στη Βουλή προ διετίας ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Πάνος Καμμένος, με στοιχεία που αποδεικνύουν τη σύνδεση των CDS με τον δόλιο τρόπο υπαγωγής της Ελλάδας στα μνημόνια, στοιχεία τα οποία έχει προσκομίσει επανειλημμένως στους οικονομικούς εισαγγελείς.


Για τις ενέργειες αυτές ο  κ. Καμμένος έχει υποστεί διώξεις  και αγωγές καθώς ήταν ο μοναδικός  που προσπάθησε να ξεσκεπάσει το σκάνδαλο των CDS.

Τέλος, η κ. Γιαταγάνα, ζητά να μάθει αν θα αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους και αν θα αποκατασταθεί η ζημία που προκλήθηκε από αυτήν την υπόθεση, από την οποία κάποιοι αποκόμισαν αμύθητα κέρδη εις βάρος του Ελληνικού λαού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Προς:

  • Τον Υπουργό Δικαιοσύνης
  • Toν Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Τί συμβαίνει επιτέλους με τα αμαρτωλά CDS;»

Τις τελευταίες μέρες η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε, μετά από έρευνα δύο ετών, παραβίαση  των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά CDS από 13 κορυφαίες Τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Παράλληλα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου είχαν στήσει επί χρόνια κλειστή λέσχη μονοπωλώντας κέρδη τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις συναλλαγές ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες και  το κατηγορητήριο, οι εν λόγω Τράπεζες, μεταξύ 2006 και 2009, είχαν έρθει σε συνεννόηση προκειμένου να αποκλείεται  οποιαδήποτε είσοδος ανταγωνιστών στην επικερδή αγορά των CDS. Στόχος ήταν να μην περάσει με τίποτα η διαπραγμάτευση των εν λόγω χρηματοπιστωτικών παραγώγων από τις αγορές που ήλεγχαν στις περισσότερο ελεγχόμενες και ρυθμιζόμενες από τις αρχές πλατφόρμες των χρηματιστηρίων.

Τα CDS, που λειτουργούν ως ασφάλιστρο σε ενδεχόμενη αθέτηση χρέους από μια επιχείρηση ή Κυβέρνηση, κατηγορήθηκαν για την ταχύτατη εξάπλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Η επινόησή τους επέτρεψε στις τράπεζες να αναλαμβάνουν τεράστια ρίσκα με μηδαμινή εποπτεία από τις αρχές. Οι συναλλαγές των CDSαποτέλεσαν πηγή τεράστιων κερδών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι Τράπεζες ήλεγχαν τα δεδομένα που καθόριζαν τη λειτουργία της αγοράς και συνήπταν συναλλαγές χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

Τα περισσότερα παράγωγα και ασφάλιστρα κινδύνου γίνονταν αντικείμενο  διαπραγμάτευσης κατ’ ιδίαν μεταξύ δύο μερών μακριά από τα ελεγχόμενα από τις αρχές χρηματιστήρια, όπου υπήρχε διαφάνεια στις τιμές. Οι Τράπεζες ήλεγχαν απόλυτα τα σταυροδρόμια αυτών των αγορών. Όταν για παράδειγμα ένα συνταξιοδοτικό ταμείο ήθελε να αγοράσει ένα παράγωγο, μπορούσε να το αγοράσει μόνο από μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα. Η τιμή όμως που κατέβαλε ο πελάτης διαμορφωνόταν εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες αυτές, χωρίς δημόσια θέα και έλεγχο. Κάτι που δυνητικά σήμαινε υψηλό κόστος συναλλαγής και βέβαια τεράστιο κέρδος για τις τράπεζες. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές υποπτεύονται ακόμη ότι οι Τράπεζες κατηύθυναν τις συναλλαγές σε οίκο εκκαθάρισης της προτίμησής τους.

Έτσι οι Τράπεζες πλούτισαν  αποκομίζοντας κέρδη τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διογκωνόταν τεχνητά  η οικονομική κρίση, που έπληξε την  Ευρώπη και τη χώρα μας ειδικότερα. Επομένως, τα εύκολα θύματα, όπως η Ελλάδα, έπεσε στα δίχτυα των αδίστακτων καιροσκόπων και τοκογλύφων που αύξαναν τα κέρδη τους, ενώ η πατρίδα μας χρεοκοπούσε και έμπλεκε στα ατέρμονα μνημόνια με τους εξαντλητικούς και υποτελείς όρους. Εξαιτίας δε της ανεπάρκειας και ανικανότητας των Κυβερνήσεων δεσμεύσαμε τη χώρα με τοκογλυφικά δάνεια, που δε θα εξοφλήσουμε ποτέ και τα οποία θα κληροδοτήσουμε σε όλες τις μελλοντικές γενεές των Ελλήνων. Δεσμεύσαμε την πατρίδα μας με όρους ντροπής, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την εκχώρηση της εδαφικής μας κυριαρχίας.

Με δεδομένο ότι o Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κ. Καμμένος, έχει φέρει προ διετίας το θέμα στη Βουλή. Έχει επανειλημμένως καταθέσει στοιχεία στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόριο Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, με τα οποία αποδεικνύει ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τα αμαρτωλά CDS με τον δόλιο τρόπο υπαγωγής της Ελλάδας στα μνημόνια. Ότι συσχετίζεται η υπόθεση των CDSμε την ύποπτη επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος των συναλλαγών που διευκόλυνε στις συναλλαγές τους κερδοσκόπους. Ότι όλα αυτά έλαβαν χώρα κατά την χρονική περίοδο αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ. Ότι ο ίδιος έχει υποστεί διώξεις και αγωγές που του ζητούν την καταβολή πολλών εκατομμυρίων ως αποζημίωση, επειδή απλώς ήταν ο μοναδικός που προσπάθησε να ξεσκεπάσει το σκάνδαλο, από ύποπτα κέντρα που προφανώς επωφελούνταν από την κατάσταση αυτή και την ολιγωρία της Κυβέρνησης να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Εσείς τί κάνετε; Tί θα γίνει επιτέλους με το αμαρτωλό θέμα των CDS;
  2. Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε να προχωρήσει πάραυτα η διερεύνηση του τεράστιου σκανδάλουτο οποίο είναι σε άμεση συνάρτηση με τη δόλια οδήγηση της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξηςκαι το ΔΝΤ;
  3. Υπάρχει η πολιτική βούληση να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους;
  4. Πώς θα αποκατασταθεί η ζημία που προκλήθηκε από αυτήν την υπόθεσηαπό την οποία κάποιοι έβγαλαν αμύθητα κέρδη στην πλάτη του ελληνικού λαού, τον οποίο έχετε εξουθενώσειοικονομικά, υλικά και ηθικάΕις βάρος της Ελλάδας που έχετε τόσο πολύ ταπεινώσει;

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2013

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου