Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προστάτευσαν τον Γιώργο Παπανδρέου» ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ  ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προστάτευσαν τον Γιώργο Παπανδρέου»


Κατά την σημερινή συζήτηση στη Βουλή της πρότασης παραπομπής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τον χειρισμό της λίστας Lagarde, η αναπληρώτρια Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη τοποθετήθηκε σε σχέση με την εμπλοκή και του Γιώργου Παπανδρέου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο  της ομιλίας της Μαρίνας Χρυσοβελώνη:

«Σήμερα συζητούμε το τελικό πόρισμα της Επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης της «λίστας Lagarde», όπως αυτή μεθοδεύτηκε. Και μιλώ ξεκάθαρα για μεθόδευση καθώς οι εργασίες της Επιτροπής περιορίστηκαν στην εξέταση των ευθυνών ενός και μόνον ανθρώπου: του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Οι ευθύνες του βέβαια είναι αδιαμφισβήτητες και όπως είπε κι ο συνάδελφος Βασίλης Καπερνάρος πρόκειται για βαριές ποινικές ευθύνες.

Μπορούμε όμως να καταστήσουμε τον Γ. Παπακωνσταντίνου αποκλειστικά υπεύθυνο για το διαρκές σκάνδαλο της λίστας Lagarde; Μας λέει άραγε η κοινή λογική πως ένα μόνο άτομο θα μπορούσε ποτέ να μεθοδεύσει διαδοχικές αποκρύψεις τόσων στοιχείων; Όχι βέβαια, αν και η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί ακόμη και σήμερα να κρύψει την προφανή αυτή αλήθεια.


Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Lagarde. Πρώτος από όλους είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο προστάτεψαν με ιδιαίτερη επιμέλεια τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος. Θυμίζω κάποια μόνο από τα γεγονότα.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2010, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον ρώτησε για την Ελβετία και τους Έλληνες φοροφυγάδες. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως ήδη από τότε γνώριζε συγκεκριμένα στοιχεία για μεγάλους φοροφυγάδες. Συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν επιθυμούσε να αποκαλύψει στοιχεία για τις υποθέσεις αυτές καθώς εξελισσόταν ένα «αμείλικτο κυνήγι» τους. Το πόσο αμείλικτο ήταν τελικά το κυνήγι των φοροφυγάδων αποδείχθηκε από την εξαφάνιση της λίστας Lagarde.

Στην ίδια όμως συνέντευξη υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική ομολογία του Γιώργου Παπανδρέου. Ομολόγησε στον κ. Ντάσκα –διαβάζω λέξη προς λέξη από τα πρακτικά – πως «εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για να πάρουμε στοιχεία διεθνώς, και από τράπεζες του εξωτερικού». Θυμίζω εδώ ότι η ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν για την φοροδιαφυγή μέσω Ελβετίας.

Θυμίζω επίσης πως σύμφωνα με την από 13 Σεπτεμβρίου 2010 επιστολή του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλία Πλασκοβίτη προς τον Γενικό Διευθυντή Δημοσίων Οικονομικών της Γαλλίας κ. Panini, το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για την λίστα Lagarde φέρεται να έγινε μια μέρα μετά!

Υπάρχει δηλαδή μια ημέρα  διαφορά: 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Μια μόνο αλλά εξαιρετικά κρίσιμη μέρα. Κι αυτό γιατί είχε προηγηθεί η παραδοχή του τότε πρωθυπουργού ότι αφενός είχαν ήδη σταλεί τα σχετικά αιτήματα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αφετέρου πως ο ίδιος είχε γνώση συγκεκριμένων υποθέσεων φοροφυγάδων αλλά δεν επιθυμούσε να αποκαλύψει στοιχεία τους για να μην ξεφύγουν από το δήθεν «αμείλικτο κυνήγι» που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη.

Συνδυαζόμενα τα παραπάνω μπορούν να σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: πως ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ενεργώντας παράλληλα ως υπουργός Εξωτερικών μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2010, είχε λάβει γνώση οικονομικών στοιχείων που είχαν προέλθει από το εξωτερικό.

Και αυτή η γνώση του  κ. Παπανδρέου είναι βέβαιο ότι προερχόταν ευθέως από τους κατά τόπους αρμόδιους  εκπροσώπους της Ελλάδας σε ξένα κράτη, δηλαδή από τους πρεσβευτές των οποίων ο κ. Παπανδρέου ήταν ο άμεσος πολιτικός προϊστάμενος μέχρι τον ανασχηματισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 2010. Ένας από αυτούς ήταν και ο Έλληνας πρέσβης στο Παρίσι ο κ. Χαλαστάνης.

Από ‘δω λοιπόν πηγάζει  η αγωνία του συστήματος ΠΑΣΟΚ – ΝΔ Α.Ε να τοποθετήσει χρονικά όλα τα γεγονότα μετά την 7η Σεπτεμβρίου 2010. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: η απεμπλοκή και προστασία του Γιώργου Παπανδρέου.

Εδώ θέλω να θυμίσω κάτι για τον κ. Βενιζέλο. Αρχικά ο κ. Βενιζέλος μιλούσε και μάλιστα είχε δημοσιεύσει σε ανύποπτο χρόνο και επιστολή του, όπου τοποθετούσε την αρχή της υπόθεσης την άνοιξη του 2010. Όχι Σεπτέμβριο, όχι καλοκαίρι αλλά άνοιξη του 2010!

Η αναφορά αυτή σαφώς  ενέπλεκε χρονικά τον Γ. Παπανδρέου, ως τότε αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών, στην διαχείριση της λίστας που προφανώς έγινε όχι απλώς όταν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός αλλά και επί δικής του υπουργίας.

Αυτό επομένως είναι το κρίσιμο γεγονός που  συγκάλυψε η κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν μιλάω κύριοι συνάδελφοι για συγκάλυψη αυθαίρετα και χωρίς αποδείξεις. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί η απόκρυψη των πραγματικών ενεργειών της πρεσβείας μας στο Παρίσι κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο. Αυτή επετεύχθη με όργανο τον Πρέσβη κ. Χαλαστάνη που φυσικά είναι αδύνατο να πιστέψουμε ποτέ πως αυτενεργούσε για τέτοια μείζονος σημασίας ζητήματα!

Από τον Οκτώβριο 2012 στο Διπλωματικό Γραφείο του  κ. Σαμαρά βρίσκεται το από 10.10.2012 εμπιστευτικό έγγραφο του κ. Χαλαστάνη με το οποίο διαστρεβλώθηκε ο τρόπος περιέλευσης της λίστας Λαγκάρντ σε ελληνικά χέρια. Διαβάζω τα λόγια του ίδιου του κ. Χαλαστάνη:

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις 15-16 Σεπτεμβρίου του 2010 στο Παρίσι, ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μου ζήτησε να αποστείλω στην Αθήνα, στο γραφείο του, ένα φάκελο, που θα απευθύνετο προς εκείνον προσωπικώς και που θα μου εστέλετο ατύπως από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου με πληροφόρησε αορίστως ότι επρόκειτο για cd με απόρρητα οικονομικά στοιχεία. Ο ως άνω φάκελος που περιήλθε στις 29.9.2010 στην Πρεσβεία, κλειστός, χωρίς διαβιβαστικό έγγραφο από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, απευθύνετο προσωπικώς στον κ. Παπακωνσταντίνου».

Σήμερα βέβαια γνωρίζουμε την αλήθεια. Γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε τίποτα το άτυπο στην απάντηση των γαλλικών αρχών που ήταν καθ’ όλα τυπική και επίσημη. Γνωρίζουμε επίσης πως υπήρχε διαβιβαστικό έγγραφο που δεν ήταν καθόλου αόριστο. Οι γάλλοι ανέφεραν πολύ συγκεκριμένα ότι παρείχαν στοιχεία προς αξιοποίηση για ελληνικές φορολογικές υποθέσεις. Άρα γνωρίζουμε πλέον ότι το ΥΠΕΞ έλεγε ψέματα. Τα κρίσιμα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν στην Επιτροπή είναι πόσα ψέματα τελικά διοχετεύτηκαν στη Βουλή από το σύστημα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και πόσα έγγραφα της επίσημης ελληνογαλλικής αλληλογραφίας έχουν αποκρυφτεί.

Την απάντηση στα παραπάνω περιμένουμε να δώσει πλέον η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Οι πολίτες απαιτούν αλήθεια κι όχι διαρκή συγκάλυψη. Την αναζήτηση αυτής της αλήθειας εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προασπίσαμε με όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες μας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Πάνος Καμμένος έδωσε σκληρή μάχη απέναντι στην οικογένεια Παπανδρέου πολεμώντας ακόμα και μέσα στα δικαστήρια για την ανάδειξη των τεράστιων ευθυνών της. Αυτόν τον αγώνα για την δικαιοσύνη και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος δεσμευόμαστε να τον συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου