Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ


Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξ υπαρχής θέλω να σας πω πως, μια και είμαι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και εγώ θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης που γίνεται για Εξεταστική Επιτροπή. Το λέω αυτό για να τελειώνω από την αρχή με αυτό το θέμα.

Και θα περάσω σε μια μικρή  διαπίστωση, ότι με αφορμή την πρόταση  για Εξεταστική Επιτροπή ακούστηκαν και πολιτικές παρατηρήσεις και  πολιτικές σκέψεις και ιδεολογικές  προσεγγίσεις που δεν έχουν καμία  σχέση με αυτό που συζητάμε.

Νομιμοποιούμαι επομένως απολύτως να καταφύγω και εγώ σε μερικές πολιτικές σκέψεις καθώς, τουλάχιστον αυτό που έχουμε ζήσει τον τελευταίο καιρό, είναι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα τελευταία τρία χρόνια δύο μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, ερμηνευτικές διατάξεις, επιστρατεύσεις, μειώσεις μισθών, συντάξεων, ανεργία, ανυπαρξία ανάπτυξης κ.λπ.

Πάω, λοιπόν, σε εκείνο που  βίωσα σήμερα στην Αθήνα. Η Αθήνα  σήμερα ζει ακόμη υπό καθεστώς πολιορκίας. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, έχουν διακοπεί οι μετακινήσεις των  ανθρώπων μέσω του Μετρό, δεν μπορεί ο Έλληνας συμπατριώτης μας, πολίτης Αθηναίος σήμερα να ζήσει σε μία πόλη που κατά τα άλλα έχει και ιστορία και πολιτισμό.


Θυμήθηκα το περίφημο τραγούδι, τη σύνθεση που έχει κάνει  ο Μίκης Θεοδωράκης «Κατάσταση Πολιορκίας». Μπορεί κάποιοι εξ υμών να μην την έχετε ακούσει αυτή τη σύνθεση. Γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και εγώ νομίζω ότι ζω υπό καθεστώς δικτατορίας.

Ο νεαρός συνάδελφός μας, ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ενοχλήθηκε γιατί κάποιοι εξ ημών μιλήσαμε για  πραξικόπημα και για χουντικής κοπής αποφάσεις. Σας πληροφορώ, λοιπόν, αγαπητέ συνάδελφε, ότι ο κ. Βενιζέλος λίγο μετά το μαύρο είπε τα εξής, τα οποία πρέπει να τα σκεφθείτε και να μην κατηγορείτε άλλους που χαρακτηρίζουν πολιτικά αυτή τη δύσκολη τραγική στιγμή που περνάει η χώρα μας.

Είπε, λοιπόν, ο κ. Βενιζέλος: «Η κατάσταση  για τη χώρα είναι κρίσιμη. Πριν από  δεκαπέντε ημέρες ήρθαμε αντιμέτωποι  με ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα λόγω ατυχούς επιλογής της Νέας Δημοκρατίας  να ενεργήσει μονομερώς και να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ. Οι Έλληνες πολίτες ένιωσαν να προσβάλλεται η έννομη τάξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για εμάς το μεγάλο θέμα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Τα ίδια είπα και εγώ προηγουμένως.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Επομένως, αν ο κ. Βενιζέλος, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σήμερα, δηλώνει αυτά, με νομιμοποιεί απολύτως να μιλάω και για πραξικόπημα και για κατάργηση της δημοκρατίας και για δικτατορική συμπεριφορά.

Ξέρετε τι έχει γίνει  μέχρι τώρα; Δεν έπεσε μόνο μαύρο  στις τηλεοράσεις, αλλά και σιωπή  στα ραδιόφωνα, με τα οποία επικοινωνεί  ο ελληνισμός απανταχού της γης. Έχω λάβει τηλεφωνήματα και άλλες  παρατηρήσεις για το γιατί να σταματήσει η λειτουργία της ΕΡΤ.

Ένας μεγάλος πολιτικός, ο Γεώργιος Παπανδρέου στη Βουλή όσο ζούσε - και είναι γραμμένο στα Πρακτικά στα οποία εντρύφησα γι’ αυτό - έλεγε το εξής: «Οι ασθένειες της Δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζονται με την κατάργησή της». Οι ασθένειες, λοιπόν, της ΕΡΤ δεν αντιμετωπίζονται με το κλείσιμό της. Αυτό που έγινε είναι μεγάλη ευθύνη ηθική, ιστορική, πολιτιστική. Το έγκλημα το οποίο διεπράχθη δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι έγκλημα ηθικό, πολιτιστικό. Την ευθύνη την αναλαμβάνει απολύτως η σημερινή δικομματική κυβέρνηση.

Ξέρετε τι έχει γίνει  από το 1989-1990, μια και αναφέρθηκαν  κάποιοι συνάδελφοί μου σε αυτό; Ξεπήδησαν διάφοροι τύποι και  κατέλαβαν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες χωρίς να υπάρχει θεσμικό  πλαίσιο.

Τι έγινε από τότε, εδώ και περίπου τριάντα χρόνια; Αποκαλύφθηκε ότι αυτοί που καταλάμβαναν τις συχνότητες ήταν επιχειρηματίες που την επόμενη ημέρα είχαν άμεση σχέση με τις προμήθειες της χώρας.

Μέχρι σήμερα, τώρα που  συζητάμε, δεν έχει αποκατασταθεί  η τάξη και δεν έχουν μπει κανόνες  στις συχνότητες του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Όποιος θέλει ας με διαψεύσει, γιατί θα τον παραπέμψω επικαλούμενος και τη μαρτυρία του κ. Δρίτσα που βρέθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και του κ. Κοντονή, όπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Λασκαρίδης τι είπε σε ερώτησή μας; Είπε ότι όλοι λειτουργούν παράνομα.

Παράνομα λειτουργούν  οι συχνότητες στην Ελλάδα, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές. Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού  Περιεχομένου και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων.

Τι ζήσαμε; Ζήσαμε το εξής οξύμωρο εκπληκτικό για όλα όσα  συμβαίνουν. Να δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών ότι η μόνη νόμιμη συχνότητα που κατέχεται στην Ελλάδα είναι αυτή της ΕΡΤ. Κλείνουμε, λοιπόν, τη νόμιμη συχνότητα και τις παράνομες τις αφήνουμε να λειτουργούν. Αυτή είναι η πολιτική βούληση που έχει η σημερινή Κυβέρνηση και θα την πολεμήσουμε όπως μπορούμε.

Επιτρέψτε μου και  μία τελευταία παρατήρηση. Μεθαύριο είναι 20η Ιουλίου 2013. Στις 20 Ιουλίου 1974 εισέβαλε ο Αττίλας στην Κύπρο και η Ελληνική Βουλή τριάντα χρόνια μετά δεν θυμάται τον ηρωισμό και τη θυσία των Ελλήνων εκεί.

Πείτε μου, λοιπόν, περί τίνος  ακριβώς πρόκειται. Αύριο θα έχουμε τη δυνατότητα με την εισήγηση του  νομοσχεδίου να αναφερθούμε ειδικά στα θέματα που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, αλλά την Κύπρο την ξεχάσαμε. Κρίμα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου