Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

«Δημοσιονομικό κενό» ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ


ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 13125/19.07.2013

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Δημοσιονομικό κενό


Και επισήμως έχει πλέον  ανοίξει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θέμα που  απασχολεί την Κομισιόν, κυρίως όμως το ΔΝΤ, αλλά λόγω των επερχόμενων γερμανικών εκλογών υποβαθμίζεται η σημασία του, ενώ δεν ανακοινώνονται και τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του.
Σύμφωνα με τους όρους που έθεσαν ΔΝΤ και Ε. Ε. , το Νοέμβριο του 2012, προκειμένου να θεωρείται βιώσιμο  το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να προσεγγίζει το 124% του ΑΕΠ , το έτος 2020 , και να μειωθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ το έτος 2022, από το 175,2% του ΑΕΠ που θα καταλήξει στο τέλος του 2013. Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ αμφιβάλλει αν μπορούν να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι και πιέζει εδώ και καιρό για νέες παρεμβάσεις απομείωσης του ελληνικού χρέους, θέμα που όμως αρνείται να συζητήσει - προσώρας - η Επιτροπή.
Αναφερόμενος σε πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», σύμφωνα με το οποίο το δημοσιονομικό κενό για το 2014 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 10 δις ευρώ, ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ο. Ρεν, δήλωσε (17/7/2013) , ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι πλήρως διασφαλισμένο χρηματοδοτικά για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ωστόσο έκανε αναφορά στην ύπαρξη ενός κενού, μικρότερου από το προαναφερόμενο. Όπως είπε, γνωρίζαμε και ήταν δημόσια γνωστό , ότι το ελληνικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την περίοδο 2012-2014 θα εμφάνιζε ένα δημοσιονομικό κενό, το οποίο οι πρώτες εκτιμήσεις της τρόικας το διαμορφώνουν μεταξύ 2,8 και 4,6 δις ευρώ. Όπως είπε, μια επικαιροποιημένη εκτίμηση θα γίνει μέσα στις επόμενες βδομάδες, με βάση την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα εκτίμηση θα είναι αισθητά μικρότερη από τα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και το ύψος του ποσού θα είναι πολύ κοντά στην αρχική εκτίμηση. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε , ότι πλήρη εικόνα για το εύρος του κενού θα υπάρχει το φθινόπωρο, όταν θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα και τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για το 2013.
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της  τοποθέτησης του εκπροσώπου του Ο. Ρεν, ήταν η αποκάλυψη , ότι το φθινόπωρο, και συγχρόνως με την εξέταση της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται , ότι έως τώρα αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup, υπενθύμιζαν την απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου περί επανεξέτασης, και εφόσον κριθεί αναγκαίο, της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά από τα μέσα του 2014.

Προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, η αναφορά του για τη χρησιμοποίηση, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, του αποθεματικού του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει δημιουργηθεί για να καλύψει πιθανές έκτακτες ανάγκες των συστημικών τραπεζών. Δηλαδή, το ποσό των 7 - 10 δις ευρώ, που αποτελεί το αποθεματικό για να καλύψει έκτακτες ανάγκες των τραπεζών, που θα διαγνωστούν από το επόμενο stress test που θα διεξαχθεί, αντί να δοθεί στις τράπεζες, να διατεθεί για την εξόφληση χρεολυσίων του χρέους. Πιστεύεται , πως με το σενάριο αυτό θα καμφθούν οι αντιδράσεις των Γερμανών και των άλλων ευρωπαίων φορολογουμένων, καθώς θα τονιστεί ότι οι επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται από δάνεια που ήδη έχουν δοθεί, ωστόσο θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα εάν το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χαθεί και από τα stress tests τελικά προκύψουν (νέες) κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. 

Όσον αφορά την πηγή κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν «έδειξε» το αχρησιμοποίητο μέρος από το ποσό των 50 δις ευρώ που είχε δεσμευθεί  για την ανακεφαλαιοποίηση των  τραπεζών. «Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ολοκληρώθηκε επιτυχώς, χάρη στη μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και έως εκ τούτου υπάρχει ένα απόθεμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρηματοδοτικού κενού», επεσήμανε, προσθέτοντας , ότι το ακριβές ποσό του αποθεματικού θα προκύψει μετά τα τεστ αντοχής των τραπεζών, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους. 

Ενόψει των ανωτέρω,  

Eρωτάται ο  κ. Υπουργός: 

Συμφωνείτε , η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από το 2011 και μετά, δηλ. παρά το PSI του Μαρτίου του 2012, που διέγραψε χρέος ύψους 106 δις ευρώ και την επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο του 2012, που διέγραψε χρέος ύψους 20,6 δις ευρώ, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να παραμένει μη βιώσιμο και η χώρα να έχει ανάγκη νέας χρηματοδότησης από το μηχανισμό;  
Είναι προφανές,  ότι αν τελικά χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, κι όπως προτείνει η Κομισιόν, οι τράπεζες δεν θα έχουν πλέον τα κεφάλαια αυτά ώστε να καλυφθούν χρηματοδοτικά εάν προκύψουν ανάγκες μετά τα νέα stress tests. Σε μια τέτοια περίπτωση, και για την κάλυψη πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αποκλείετε να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων; 



Αθήνα, 19 Ιουλίου 2013
                                                                                                                
                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου