Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ – ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ. Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ  ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ – ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ  ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ. Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης πραγματοποίησε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, δεδομένου ότι τον κ. Υπουργό και την κ. Γιαταγάνα συνδέει μακρά φιλία, από τα χρόνια που υπηρετούσαν και οι δύο τη Δικαιοσύνη, ο κ. Υπουργός ως Δικαστής και η κ. Γιαταγάνα ως Εισαγγελέας.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε το φλέγον θέμα της εν γένει λειτουργίας  των φυλακών της χώρας και  άλλων χώρων κράτησης, όπως των  μεταγωγών, των κρατητηρίων όλων των αστυνομικών τμημάτων, που οφείλονται στις τεράστιες ελλείψεις υπαλλήλων στα σωφρονιστικά καταστήματα αλλά και εξωτερικών φρουρών.

Η κ. Γιαταγάνα υπέμνησε στον Υπουργό τον νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών, στον οποίο ψηφίστηκαν διατάξεις  βάσει των οποίων εκαλύπτοντο όλες οι ελλείψεις που υπάρχουν στα σωφρονιστικά καταστήματα αλλά δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.


Ο κ. Υπουργός απάντησε ότι  μεγάλος αριθμός αυτών των  θέσεων θα καλυφθεί από το πρόγραμμα  διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Αμφότεροι συμφώνησαν ότι οι φυλακές είναι «ένα καζάνι που βράζει» και θα πρέπει τα κενά αυτά να καλυφθούν άμεσα για να μην έχουμε άλλες αποδράσεις που δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν  στο φλέγον ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης  και η κ. Γιαταγάνα εξέφρασε την  άποψη ότι δεν ευθύνεται η  Δικαιοσύνη για την καθυστέρηση, αλλά η Κυβέρνηση και η Βουλή, οι οποίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες  σε έμψυχο δυναμικό.

Πιο συγκεκριμένα, δεν  καλύπτονται τα κενά σε Δικαστές, Εισαγγελείς, Ειρηνοδίκες καθώς και σε γραμματείς.

Τόνισε τα κενά που  υπάρχουν ιδιαίτερα στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης και ζήτησε να ικανοποιηθούν  άμεσα οι ανάγκες της Εισαγγελίας  Εφετών, του Πρωτοδικείου, του Εφετείου και των Ειρηνοδικείων Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε πως θα καλύψει άμεσα τα κενά μόλις  λάβει την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Επίσης, συζήτησαν διεξοδικά  τα θέματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιο συγκεκριμένα, η Βουλευτής ανέφερε ότι πολλοί από τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου κάλυπταν στην πραγματικότητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως έχει ομόφωνα αποφανθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζουν να εργάζονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στα νομικά του πρόσωπα με αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων και εκκρεμεί η εκδίκαση των αγωγών τους.

Ο κ. Υπουργός απάντησε πως  έχει ζητήσει από τη Δικαιοσύνη να επισπεύσει την εκδίκαση των αγωγών αυτών μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, η κ. Γιαταγάνα πρότεινε στον Υπουργό να αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας σε υπηρεσίες των Δήμων, των Περιφερειών ή στα Δικαστήρια, δεδομένου ότι έχουν προσληφθεί με γραπτούς διαγωνισμούς, μέσω ΑΣΕΠ και οι περισσότεροι εξ αυτών κατέχουν τίτλους πανεπιστημιακού επιπέδου, μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και ορισμένοι και διδακτορικά.

Θα ήταν εντελώς άδικο, νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες, με τέτοια προσόντα να απολυθούν.

Ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου