Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»


Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ  ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»


«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, το γιατί κλείσατε την ΕΡΤ είναι πια γνωστό σε όλους. Αποτελεί ένα δείγμα στρατηγικής διακυβέρνησης υψηλού ρίσκου με μία επίδειξη πυγμής και επιβολής νόμου και τάξης, που στέλνει κι ένα μήνυμα προς τους δανειστές για την άμεση επιβολή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Παραβλέπω το γεγονός  ότι προσπεράσατε εργαζόμενους, συχνότητες και εξοπλισμό που ήταν συνδεδεμένος με τους εργαζόμενους, καθώς και το γεγονός ότι για μεγάλο διάστημα αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν καταγράφεται κανένα πολιτικό, κοινωνικό ή αθλητικό γεγονός.

Σχεδιάζετε μία νέα  τηλεόραση στα πρότυπα – όπως λέτε - του BBC ή των γερμανικών καναλιών ZDF και ARD. Επειδή άκουσα κάποιους να λένε, «Τι χρειαζόμαστε 2.900 υπαλλήλους που έχει η ΕΡΤ τη στιγμή που το BBC έχει 800;», να πω απλώς προς ενημέρωση ότι το BBC έχει στο δυναμικό του 23.000 μόνιμους υπαλλήλους και 17.000 έκτακτους συνεργάτες, σύνολο δηλαδή, 40.000, ενώ το κόστος των δύο γερμανικών κρατικών σταθμών ZDF και ARD αγγίζει τα 8,7 δισεκατομμύρια το χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί σε 109 ευρώ ανά κάτοικο, όταν το ποσό στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 26 ευρώ ανά κάτοικο.

Εάν υπολογίσουμε ότι  το εισόδημα των Ελλήνων είναι στο μισό σε σχέση με αυτό της Γερμανίας, τότε βλέπουμε ότι τα δημόσια γερμανικά μέσα ενημέρωσης κοστίζουν τα διπλάσια σε σχέση με τα ελληνικά.

Να θυμίσω μόνο ότι  στη Βαυαρική ραδιοφωνία απασχολούνται 5.000 άτομα.


Αυτά όσον αφορά τους στόχους που θέλετε να υλοποιήσετε σχετικά με αυτό που έχετε οραματιστεί, σε συγκριτικά μεγέθη, αναφορικά με άλλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς του εξωτερικού.

Ζητάτε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση – όπως διαβάζω και στην Αιτιολογική Έκθεση - ως ανεξάρτητο νέο φορέα, που να υπηρετεί τη δημοκρατική αρχή η οποία επιτάσσει η κρατική δράση να είναι απόρροια και όχι χειραγωγός της λαϊκής βούλησης. Και η τελευταία, μόνο όταν ο λαός είναι ενημερωμένος και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η έκφραση όλων των φιλοσοφικών, πολιτικών και ιδεολογικών ρευμάτων μπορεί να είναι υπεύθυνη.

Σε τούτο, η σημασία της δημόσιας τηλεόρασης που δεν δρα για  εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, ούτε για να προβάλλει τις απόψεις  μόνο των εκάστοτε κυβερνήσεων, είναι  κρίσιμη σε όλες τις σύγχρονες, φιλελεύθερες και πλουραλιστικές δημοκρατίες.

Κατ’ αρχάς παραδέχεστε ότι  τόσα χρόνια η τηλεόραση ήταν φερέφωνο των εκάστοτε κυβερνήσεων, ότι δεν  υπήρχε έκφραση όλων των ιδεολογικών  ρευμάτων και ότι ουσιαστικά ο  λαός δεν ήταν σωστά ενημερωμένος, αλλά βρισκόταν υπό χειραγώγηση της εκάστοτε εξουσίας. Και αυτό, τέλος πάντων, θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη - σε μια εποχή όπου ζούμε την απόλυτη αυτοκρατορία των μέσων μαζικής ενημέρωσης με κυριαρχικό τρόπο, - η δημόσια τηλεόραση θα τραβήξει το δικό της πολιτισμικό όραμα και τόσοι εμπλεκόμενοι φορείς θα λειτουργήσουν κάτω από το πνεύμα ανεξαρτησίας και ομαδικού οράματος που θα έχει ως σκοπό την εξάπλωση της ελληνικής ιδέας παγκόσμια. Διότι αυτό πρέπει πολιτισμικά τουλάχιστον να εκφράζει μία δημόσια τηλεόραση.

Συγγνώμη - θα σας το πω - αλλά μοιάζει με ανέκδοτο. Γιατί το λέω αυτό; Διότι, αν πάρουμε το πώς υποδομήθηκε η ΕΡΤ από το 1989 και μετά, τότε που παρουσιάστηκαν τα ιδιωτικά κανάλια, θα δούμε το έργο που υπήρχε πριν στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και αυτό που έγινε μετά.

Από πού άρχισε η αποδόμηση  της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης; Από όλα τα μέσα οι ιδιοκτήτες των οποίων, συμμετέχοντες σε τηλεοπτικά προγράμματα και κανάλια ιδιωτικά, αποδόμησαν ό,τι καλό πήγαινε να γίνει στην ΕΡΤ. Είναι έτσι ή δεν είναι, κύριε Υπουργέ; Πώς χαντακώθηκε η ελληνική τηλεόραση; Ό,τι πήγαινε να γίνει, αποδομείτο συνεχώς.

Το προσπερνάμε, όμως, κι αυτό, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί  η νέα δημόσια τηλεόραση όπως τη θέλετε.

Στη δημόσια τηλεόραση  θα έχουμε σύγκριση δύο πολιτισμικών κόσμων. Η πολιτισμική παραγωγή με όρους ανταλλακτικής αξίας και ο πολιτισμικός πλουραλισμός με ελευθερία έκφρασης.

Τρεις είναι οι πυλώνες  στους οποίους, βέβαια, θα πρέπει να βασιστεί η δημόσια τηλεόραση: Ενημέρωση, ψυχαγωγία και μόρφωση.

Και ερωτώ: Ποιοι δημοσιογράφοι  – εγνωσμένου κύρους, δεν λέω - θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν το βαρύ έργο της ενημέρωσης; Πόσο θα είναι πειστικοί στο κοινό ότι θα λειτουργούν ανεξάρτητα και ότι θα έχουν ενταχθεί στο νέο ύφος που ζητά η ενημέρωση της νέας δημόσιας τηλεόρασης, όταν η εικόνα που τους ακολουθεί είναι αυτή της κομματικής στρατηγικής ουσιαστικά έννοιας που καθοδηγούντο τόσο καιρό;

Ποιο θα είναι το ανατρέψιμο μοντέλο που θα τους επιβάλλει  την ανεξαρτησία;

Η ενημέρωση που συζητάμε για τη χώρα, σε ποιο βαθμό θα αγγίζει την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων; Παραδείγματος χάριν, υπάρχει έκθεση του Παντείου Πανεπιστημίου από έρευνα που είχε κάνει για ανάδειξη του ελληνισμού παγκόσμια. Ξέρετε ποιο είναι το ποσοστό του ελληνισμού το οποίο υπάρχει παγκόσμια; Ενενήντα οκτώ εκατομμύρια. Είκοσι εκατομμύρια κρυπτοχριστιανοί υπάρχουν μόνο μέσα στην Τουρκία. Θα το αναδείξει αυτό η νέα δημόσια τηλεόραση;

Στη μόρφωση θα υπάρξουν εκπομπές λόγου, όπως υπήρχαν κάποτε στην ελληνική τηλεόραση - θυμόμαστε το «Ομιλείτε Ελληνικά» με την κ. Λιάνα Κανέλλη, το «Σταυρόλεξο» - παιχνίδια, ψυχαγωγικές εκπομπές; Θα υπάρξουν εκπομπές που θα αναδειχθεί η στήριξη της ελληνικής γλώσσας;

Στο θέμα της ψυχαγωγίας θα υπάρξουν εκπομπές, όπως το σήριαλ «Λαυρεωτική», το οποίο υπήρχε στη δεκαετία του ’80 και που ανέδειξε την πόλη του Λαυρίου ως την πόλη όπου έγινε το πρώτο οικονομικό, χρηματιστηριακό κραχ, στην οποία ανδρώθηκε η εργατική τάξη;

Θα καταλάβουμε πόσο ρόλο θα παίξει ο Παπαδιαμάντης στην ιστορία μας και ότι δεν μπορεί να μπαίνει σε κρίση με ανταλλακτικά προϊόντα;

Η μεταγλώττιση μπορεί να υπάρξει  σαν στοιχείο, κύριε Υπουργέ, ώστε να βρουν δουλειά Έλληνες ηθοποιοί οι οποίοι μαστίζονται αυτή τη στιγμή από την ανεργία;

Πώς θα ελέγξετε την τηλεθέαση; Μπορείτε να μου εξηγήσετε; Θα βασιστούμε στα στοιχεία της AGB, η οποία έχει παρουσιάσει στοιχεία όπου το 3% των Ελλήνων κάποια στιγμή έβλεπαν επί μισή ώρα τις μπάρες της ΕΡΤ; Είναι αυτό στοιχείο το οποίο αποδεικνύει τη φερεγγυότητα του Οργανισμού; Θα υπάρξει φορέας ο οποίος θα ελέγχει την τηλεθέαση για να δούμε εάν ο λαός θα πρέπει να δει όπερα, εάν του αρέσει η όπερα, όπως έλεγε χθες ο κ. Βορίδης, ή κάποιο άλλο ψυχαγωγικό προϊόν; Θα μπορέσει να το ελέγξει;

Μια οικογένεια φίλων βρέθηκε κάποτε στη Γερμανία στην ZDF. Από ένα περίπτερο πήραν τηλέφωνο και έκαναν πρόταση για μια ψυχαγωγική εκπομπή με κουκλοθέατρο.

Αυτή η εκπομπή έπαιξε πέντε  χρόνια στην Γερμανία και συντηρούσε εκπομπές στην Ελλάδα όταν διακοπτόντουσαν  λόγω μίζας την οποία ζητούσαν.

Αυτή είναι για μένα δημόσια τηλεόραση. Θα λειτουργήσει ποτέ έτσι; Μου φαίνεται λίγο δύσκολο τη στιγμή που εσείς φέρατε το «μαύρο» να μπορέσετε ποτέ να φέρετε και το άσπρο στη ζωή μας.

Σας ευχαριστώ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου