Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

«Φαινόμενα κακής νομοθέτησης» ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ


Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ κ. Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΘΕΜΑ: «Φαινόμενα κακής νομοθέτησης»


Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου  του Υπ. Οικονομικών κάνατε διάφορες παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής. Αφ’ ενός τροποποιήσατε δική σας διάταξη που πριμοδοτούσε αποσπασμένους σε υπουργικά γραφεία και διεθνείς οργανισμούς με σκοπό την προστασία τους από την διαθεσιμότητα. Η «αυτοδιόρθωση» που ήλθε πολύ αργά αφορούσε τελικά μόνο το πρώτο σκέλος και έγινε αφού είχε ξεσπάσει σάλος από την εν λόγω ρύθμιση, η οποία «ευλογούσε τα γένια» φίλων και γνωστών.

Από την άλλη με την  ίδια «νομοτεχνική βελτίωση» (της περ. Α της παρ. 2 του άρθρου 90 του  σχεδίου νόμου) μοριοδοτήσατε την τελευταία στιγμή τους υπαλλήλους εκείνους που προσελήφθησαν με το λεγόμενο «σκληρό ΑΣΕΠ». Ως «σκληρό» ΑΣΕΠ ορίσατε μόνο τους διαγωνισμούς που διενήργησε το ίδιο το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού σε συνδυασμό με τους διαγωνισμούς εισαγωγής στις Εθνικές Σχολές Δημόσιας Διοίκησης – Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντί όμως να εξαιρέσατε ρητά από τις διαθεσιμότητες έστω και αυτούς τους επιτυχόντες, εσείς απλώς τους μοριοδοτήσατε έτσι ώστε σε συνδυασμό με άλλα κριτήρια να αποφασίσετε αργότερα αν θα τους θέσετε σε διαθεσιμότητα ή όχι!


Επίσης με αυτόν τον σκόπιμα  περιοριστικό τρόπο εξαιρείτε πλήθος διαγωνισμών που επόπτευσε ή - και ήλεγξε το ΑΣΕΠ προκειμένου να ορίσετε ένα δήθεν «μαλακό ΑΣΕΠ» οι επιτυχόντες του οποίου θα χρησιμεύσουν σαν μια νέα δεξαμενή «διαθεσίμων» του Δημοσίου.

Υπενθυμίζω πως σύμφωνα  με εισήγηση προς το υπουργείο σας  της ειδικής ομάδας στελεχών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) από τη διαθεσιμότητα πρέπει να εξαιρεθούν υπάλληλοι που διορίστηκαν με αξιοκρατικές διαδικασίες στο Δημόσιο, με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Άλλωστε αυτό έγινε και  το 2012 με το προηγούμενο κύμα «οριζόντιων» διαθεσιμοτήτων (μαζικών καταργήσεων οργανικών θέσεων λόγω κατάργησης κλάδου-ειδικότητας) όταν στο νόμο 4093 (υποπαρ. Ζ4) το υπουργείο σας εξαίρεσε από την διαθεσιμότητα όσους «διορίστηκαν με αξιοκρατικές διαδικασίες στο Δημόσιο, με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας»!

Επειδή οι παραπάνω παλινωδίες σας συνιστούν κακή νομοθετική πρακτική, ερωτάσθε:

  1. Πως είναι δυνατό να εξαιρείτε υπαλλήλους που διορίστηκαν με ελεγχόμενες-εποπτευόμενες διαδικασίες από το ΑΣΕΠ; Μήπως κατά την γνώμη σας οι εν λόγω διαγωνισμοί δεν έγιναν με«προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής»;
  2. Γιατί δεν αποδεχθήκατε ούτε την εισήγηση του ΕΚΔΔΑ ούτε καν τον νόμο Μανιτάκη (4093/12) που εξαιρούσε τέτοιες περιπτώσεις από την διαθεσιμότητα;
  3. Θα προτείνετε με τρόπο ρητό και ξεκάθαρο την εξαίρεση όλων των υπαλλήλων που διορίστηκαν αξιοκρατικά στο Δημόσιο από οποιοδήποτε μελλοντικό μέτρο διαθεσιμότητας;

Αθήνα, 22.7.2013

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου