Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Ο Νότης Μαριάς έφερε στη Βουλή το θέμα της διακοπής της χορήγησης σύνταξης υπερηλίκων ΟΓΑ που είναι δικαιούχοι και αναπηρικού επιδόματος


Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ

«Ο Νότης Μαριάς έφερε στη Βουλή το θέμα της  διακοπής της χορήγησης σύνταξης υπερηλίκων ΟΓΑ που είναι δικαιούχοι και αναπηρικού επιδόματος»


Ο Βουλευτής Ηρακλείου  Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετική  ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) με θέμα «Εγκληματικό το μέτρο διακοπής χορήγησης σύνταξης υπερηλίκων ΟΓΑ που είναι δικαιούχοι και αναπηρικού επιδόματος – Ζητείται άμεση λύση τώρα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Σ.ΑμεΑ ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι λαμβάνουν προνοιακό ή  πάσης φύσεως αναπηρικό επίδομα, απαλλασσόμενο της φορολογίας βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διακοπή χορήγησης σύνταξης υπερηλίκων εξαιτίας διάταξης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου (ν.4093/12) και συγκεκριμένα της παρ. 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6.


Με την έκδοση της υπουργικής απόφασης, το Μάρτιο του 2013, όπως ορίζει η ανωτέρω διάταξη, ο ΟΓΑ εφαρμόζει τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, στα οποία συνυπολογίζεται και πάσης φύσεως αναπηρικό-προνοιακό επίδομα, με αποτέλεσμα της διακοπή χορήγησης της σύνταξης υπερηλίκων που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία-χρόνια πάθηση.

Η κατάργηση αυτής  της σύνταξης που έδινε μια  οικονομική ανάσα σε πολίτες που  ανήκουν στην τρίτη ηλικία και  είναι άτομα με αναπηρία τους αφαιρεί  και το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του ΟΓΑ.

Η αυτόματη προώθηση υπερήλικων ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων  στο σύστημα χορήγησης βιβλιαρίων απορίας εγκυμονεί ιδιαίτερα  προβλήματα στην χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ δυσοίωνες είναι  οι προβλέψεις για τους ανασφάλιστους με χρόνια πάθηση που απαιτείται για τη θεραπευτική τους αγωγή τακτική ή περιοδική νοσηλεία.

Ζητάνε την τροποποίηση της  εν λόγω διάταξης και έως τότε να «παγώσει» η διαδικασία επανελέγχου των κριτηρίων χορήγησης των συντάξεων υπερηλίκων από τον ΟΓΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου