Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»


Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»


«Αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα θα ασκήσουμε τα καθήκοντά μας  ως εισαγγελέα, εμείς που δεν είμαστε  μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε, από τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την Επιτροπή, ποια αδικήματα τελέστηκαν και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.

Εδώ μας λένε ότι πρέπει να ερευνήσουμε  μόνο τις ποινικές ευθύνες του  κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν είναι έτσι. Ο καθένας βλέπει πρώτα ποιες  πράξεις τελέστηκαν, γιατί η δίωξη ασκείται in rem και ουχί in persona και μετά βλέπει ποια πρόσωπα ενέχονται, ποια πρόσωπα έχουν τελέσει αυτές τις πράξεις, αν είχαν τον απαιτούμενο άμεσο δόλο και για τις πράξεις αυτές αν υπήρξε σκοπός οφέλους ή βλάβης.

Ο συνάδελφος κ. Καπερνάρος, που συμμετείχε στην Προανακριτική Επιτροπή, ανέφερε με λεπτομέρειες τα ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν από τον καθένα. Συγκεκριμένα για τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο μόνο θέλετε να παραπέμψετε σήμερα, μας είπε ότι τελέστηκε το έγκλημα της υπεξαγωγής εγγράφου, της νόθευσης εγγράφου, που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 242 παρ. 2 και 3 σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίπτωση των καταχραστών του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, δηλαδή του άρθρου 1 του ν. 1608/1950, της απιστίας στην υπηρεσία, όπως προβλέπεται από το άρθρο 256 παρ. 2 και 3 σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του ν. 1608 του Ποινικού Κώδικα, της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή και της παράβασης καθήκοντος.


Εγώ πιστεύω ότι η  παράβαση καθήκοντος ως επικουρική διάταξη σε σχέση με τις άλλες, γιατί αναφέρεται στα ίδια πραγματικά γεγονότα, δεν μπορεί να ισχύσει εν προκειμένω, δηλαδή δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη και για παράβαση καθήκοντος. Αρκούν όμως για τον κ. Παπακωνσταντίνου αυτές οι πράξεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Καπερνάρος.

Όμως μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου τέλεσε αυτές τις πράξεις; Ο κ. Βενιζέλος τι έκανε; Θα τον αφήσουμε απ’ έξω τον κ. Βενιζέλο; Είχε στα χέρια του δεκατέσσερις μήνες αυτό το στικάκι, που του το έστειλε ο κ. Διώτης. Το κρατούσε τόσους μήνες στο σπίτι του, λέει. Ο ίδιος μας είπε «στο σπίτι μου έχω με τον ίδιο τρόπο και τα απόρρητα έγγραφα της ασφάλειας της χώρας».

Θα πρέπει, λοιπόν, να διερωτηθείτε το εξής. Μπορεί καθένας  που είναι Υπουργός ή Υφυπουργός να παίρνει τα στοιχεία στο σπίτι  του; Δεν τέλεσε ο κ. Βενιζέλος  το έγκλημα της υπεξαγωγής εγγράφου; Δεν τέλεσε ο κ. Βενιζέλος το έγκλημα  της απιστίας στην υπηρεσία; Δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες δεν έδωσε εντολή στο ΣΔΟΕ να κάνει ελέγχους και να εντοπίσει ενδεχομένως φοροδιαφυγή που είχε τελεστεί.

Όπως προκύπτει, τουλάχιστον από  τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται το ΣΔΟΕ, για τρεις μόνο περιπτώσεις  των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου, η φοροδιαφυγή που διεπράχθη είναι της τάξεως των 6.400.000 ευρώ και επομένως εδώ δεν μπορεί παρά να δεχθούμε ότι τελέσθηκε και από αυτόν το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου και το έγκλημα της απιστίας στην υπηρεσία.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, που ήταν Πρωθυπουργός της χώρας, που εκείνο το διάστημα ήταν ταυτόχρονα και Υπουργός Εξωτερικών, είχε ομολογήσει στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης σε ερώτηση του κ. Ντάσκα ότι γνώριζε.

Ο κ. Μπίκας επίσης τι μας είπε; Ερωτηθείς  ο κ. Μπίκας «γνώριζε ο κ. Παπανδρέου γι’ αυτό το θέμα;» είπε «ναι, γνώριζε γιατί του το είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ενώπιόν μου».

Δεν υπάρχουν, λοιπόν, στοιχεία για  τον κ. Παπανδρέου; Θα αφήσετε τον  κ. Παπανδρέου απ’ έξω; Τον κ. Παπανδρέου, που έχει οδηγήσει τη χώρα αυτή στην καταστροφή, δεν θα τον τιμωρήσετε ούτε για το έγκλημα που τέλεσε σε αυτή την ελάχιστη περίπτωση σε σχέση με άλλα εγκλήματα που έχει κάνει;

Ζητώ, λοιπόν, να παραπεμφθούν όλοι αυτοί  οι κατηγορούμενοι, όπως με πληρότητα  έχει αναφερθεί στα συγκεκριμένα εγκλήματα ο κ. Καπερνάρος.

Ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου